14. sep. 2017

Veliko stročjega fižola in bučomanija se nadaljuje ...

Ta teden je bilo pa res veliko stročjega fižola, nabirala sva: zelenega, rumenega in pisanega Tudi melone so še, s paradižniki pa je bolj žalost. Dež, dež, in še enkrat dež ga bo počasi spravil v bolj neugledno stanje. 

Sporočava vsebino današnjih zabojčkov:

Majhen: krompir (1 kg), stročji fižol (0,5 kg), čebula (0,25 kg), melona (manjša), jajčevci (0,4 kg) in listki pak-choija

Srednji: krompir (1 kg), stročji fižol (0,5 kg), paprika (0,25 kg), por (0,25 kg), jajčevci (0,5 kg), melona (manjša), buča hokkaido (manjša), špinača (0,25 kg) in sladka koruza (2 storža)

Veliki: krompir (1 kg), stročji fižol (0,5 kg), por (0,25 kg),bučke (0,5 kg),  paradižnik (1kg), paprika (0,25 kg), buča hokkaido (manjša), čebula (0,25 kg), sladka koruza (2 storža),  tolščak (0,25 kg), šop redkvic in endivija.


Rukola v rastlinjaku in pobrane melone ob baziliki. 


BUČOMANIJA ali KAKO UPORABLJATE BUČE V VAŠEM GOSPODINJSTVU?



Povprašali sva vas ali so vam najina letošnja kolekcija buč všeč in kaj pri vas doma nastane iz njih?  

JUHE SO NAJPOGOSTEJŠE 
Najpogosteje pripravljate najrazličnejše JUHE, od vseh buč pa vam je najbolj všeč HOKKAIDO. Od začimb posegate po:  muškatnem oreščku, pa tudi čiliju, kardamonu, ingverju, česnu, koriandru ter kumini. Nepogrešljiva  pa sta  svež peteršilj in drobnjak. 

Ostali dodatki, ki gredo k jedi: oljčno olje, kisla smetana, parmezan,slanina, jajca, feta sir, kokosovo mleko za bolj azijski pridih jedi .. 

KAJ VSE ŠE NAREDITE IZ NJIH?
Tudi njokev se kdo loti, pa slane pite ali zavitka.  Še večkrat pa se poslužujete enostavnejše in hitrejše tehnike: običajni peki v pečici. Ne smemo pa pozabiti, da te buča nahrani že, če jo že le podušite in zmečkate v pire. 

Tudi brownije iz bučnega pireja poznate, solato iz naribanih buč pa niste omenili... Je mogoče čas tudi zanjo?

Posredujeva še recept za juho od naše stranke ...
Aromatična, malo pekoča, sončnih barv - najboljša jed za tele žalostne, sive popoldneve.
Na oljčnem olju na hitro opražim svež ingver, svež čili, česen in strta semena koriandra in malo mlete kumine. Dodam na reznine narezano bučo, še to na hitrico popražim, posolim, zalijem z vodo. Kuham cca 15 min, uporabim palični mešalnik, da dobim kremasto juho.
Čeprav juha ne rabi nobenih dodatkov, ker je že tako ali tako odlična, pa včasih bolj za oko kot okus dodam še popražene kocke kruha, nekaj bučnih semen in na drobno narezan peteršilj. Aha, pa še malo muškatnega oreščka nariban tik preden postrežem. 

Vsem, ki ste se odzvali in se razpisali o bučah, pričakujte danes v zabojčku kakšno dodatno bučo :) Naj spet nastane kaj imenitnega & okusnega!  Za sodelovanje se  zahvaljujeva!  


Ni komentarjev:

Objavite komentar