Kaj posebnega še gojimo?

Poleg klasičnega repertoarja  nama je v posebno veselje vzgojiti tudi takšne zelenjadnice, ki jih  v trgovinah in na tržnicah običajno ne najdete ... 

Pestrost na njivi za še bolj raznolike krožnike pri vas doma :-) 


Naš zabojček manj znane zelenjave iz leta 2010. Beli in roza jajčevci, rumene bučke, zeleni paradižniki, vijoličen krompir, tudi korenčki so lahko temno vijolični.  Dolga vigna namesto klasičnega fižola in listnati ohrovt namesto glavnatega? Hmm, kot da se je svet obrnil na glavo :-) Peter je do sedaj poskusil vzgojiti že vse mogoče, spodaj naštejeva samo tiste zelenjadnice, ki so se izkazale za  posebno privlačne. 

NAM POSEBNE ZELENJADNICE, KI JIH POSKUŠAMO VZGOJITI VSAKO LETO 

Ko pričnemo z rednimi tedenskimi zabojčki nam še posebej gresta  v slast sladkorni grah  in bob . 

Poleti se razvajamo z okro ter  nepogrešljivo indijsko  špinačo malabar ter si krepimo zdravje z omega 3 maščob iz poletnega tolščaka.
  


Poletje je tukaj in tudi  če ni piknika - prigrizek, ki bi bil težje še slajši in to brez dodatkov. Popečena sladka koruza.

Pazite,  nekaj hudo pekočega je v tem poletnem zabojčku !

Različne lubenice in melone kakršnih okusov ne najdete na trgovskih policah.
 


Hmmmm, vijoličen krompir za posebne kulinarične presežke :-))
  

Jesen je šarmantna tudi na njivi! Komarček za tiste, ki si drznejo popestriti  vsakdanje jedilnike s čim izrazitejšim  ter  daikon ali japonska rekdev za hladnejše dni.
  

Zima še zdaleč ni dolgočasna! Poznate azijsko listnato zelenjavo kot so: tat-soi, pak-choi, mizuna, red giant in podobno... Vsak listek vam ponudi poleg zajetno količino klorofila še pisano paletov okusov: od nežnih do pekočih, ki spominjajo na hren ali gorčico.

Brez listnatega ohrovta pa ni popolnega smoothija, ki bi pokal od vitaminov in mineralov :-)Sladek krompir nima  konkurence. Tega bomo posadili še več! Tudi na topinambur nismo pozabili. Pozimi so juhe iz njega nepogrešljive.
 
Pisan svet buč, kjer se seznam sort nikoli ne konča. Gojimo hokkaidke, maslenke, muškatne in še kakšne bi se našle na našem seznamu.

Tudi kulinarika iz buč je raznovrstna. Ocvrte pakore in sladica iz buče maslenke.
 

Le kdo tako ljubko je prezimen tolščak? In če je vrtnica kraljica rož, kaj je potem  solkanski radič?
  

MI IMAMO  DOBER TEK V VSEH LETNIH ČASIH :-)
Kaj pa vi? 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar