27. jul. 2013

Zabojčki v Novi Gorici

Sedaj je že več kot dober mesec odkar je možno dobivati našo zelenjavo tudi v Novi Gorici. Zbrala se nas je manjša skupinica in mislim, da se imamo kar dobro. Zanimivo nam je predvsem opazovanje naših odjemalcev, ki nas še niso vajeni in ta sistem šele spoznavajo in se vsi skupaj privajamo en na drugega :)) Ne trdimo, da je sistem prikladen za vsako gospodinjstvo, se pa nam zdi dobra izkušnja za vsakogar, ki mu je zelenjava z vrta več ali manj nedosegljiva, ki želi občasno prevetrit svojo kuhinjo s spontanostjo in ki želi okusiti ritem sezonskosti. Če res slediš ritmu svojega vrta ali njivi, potem se na primer sedaj jedo plodovke na sto in en način. 

Malancani niso samo vijolični!

Ta teden je bila Tina predvsem vesela, ker ste poizvedovali. Zanimalo vas je o vrsti špinače, ki se znajde v zabojčkih. Gre za tako imenovano poletno ali Novozelandsko in upam, da niste tratili časa z obiranjem listkov s stebelca, ampak  da ste kar celo dali v lonec. Smo mislili, da je splošno znana, zato o njej še nismo nič kaj posebnega rekli. O različnih špinačah se bomo razpisali kdaj drugič, obljubimo. Tudi portulak ali tolšček se uporablja ves, torej tudi stebla, ki niso  tanka. V tem tednu smo velikim zabojčkom  zamenjali sladko koruzo  z še eno manj znano zelenjavo in sicer z okro ali bamijo. Več o njej najdete tukaj.


Okra ali bamija tik preden je šla v zabojčke.
Res upamo, da se ni kdo pred časom lotil luščenja sladkega graha in da kdor še ni  poznal boba, da ga je uspel spoznati v njegovi najokusnejši različici. Veliko manj znanih zelenjadnic še pride, predvsem v jesenskem času, ko bo ponovna sezona azijske listnate  zelenjave.

Zaradi vsesplošnega pomanjkanja časa kdaj pozabimo tudi kaj pomembnega povedati, obrazložiti, zato nas prosim kar povprašajte. 

Vsak komentar je dobrodošel in nam je v veliko pomoč pri nadaljnjem razvoju! 
P.S.: Dolžni smo vas še povabiti na  ogled naših njiv oz. na dan odprtih vrat, ki bo letos najverjetneje organiziran v drugi polovici avgusta.  Sporočimo!  

Ni komentarjev:

Objavite komentar