26. feb. 2013

Korenčkov čips

Krasna ideja za zelenjavni prigrizek iz korenčka. Podobno se da narediti  tudi iz rdeče pese in iz sladkega krompirja. Ste že poskusili kaj podobnega?

Vir: Food Inc.
Upamo, da bomo letos imeli več oranžnega korenčka, ker beli se nam zdi tudi po okusu precej drugačen. Najbrž tudi vam, a nam je le ta zrasel. Bojda je zelo dober tudi vijoličen, a je velik problem dobiti njegovo seme, ki mora biti ekološkega izvora. 

Kot zanimivost naj dodamo, da v zahodni Aziji uspevajo predvsem ti vijolični  in temno rdeči. Oranžno barvo so mu dali Nizozemci, najbolj razširjen korenček "Nantes", ki je o okusu slajši, pa izhaja iz Francije. Imenuje se po Nantesu, mestu na severozahodu Francije.

Pa še o eksotični zelenjavi - tudi korenček je svoj čas spadal med njo, skupaj s krompirjem. Sprva sploh niso vedeli, kaj bi z njim. Gospe so si z bujnim zelenjem namesto s perjem lepšale klobuke. Cvetove in korenčke so si zatikale v obleke. Vrhove korenov so dajali v posodice z vodo in jih razstavljali po hiši, da so nežni listi odgnali v okrasne namene. Potem so ga v roke dobili Nizozemci in ga dali tja, kjer je njegovo mesto: pod zemljo.  (Povzeto po: Dario Cortese, Zelenjava - druga moč naravne hrane.)

Ni komentarjev:

Objavite komentar