20. jul. 2011

Paradižnikova omaka (salsa)

Dozoreli paradižniki.    Foto: Tina g

Na 10 kg zrelih pelatov potrebujete:
-        250 g čebule (po možnosti šalotke)
-        1 – 2 glavi česna
-        1 – 2 dcl oljčnega olja
-        Sveži listi bazilike
-        Sol
Po dolgem razpolovljene pelate dajte kuhat v 1 dcl (toliko, da pokrije dno) vode. Kuhajte 10 – 15 minut. Nekje na polovici kuhanja jih obrnite. Kuhane pelate s sitasto zajemalko (ne odcedite popolnoma) preložite v novo posodo in pustite stati 5 minut, da se malo ohladijo.
Pelate nato pasiraj s pasirnikom za paradižnik dokler ne izcedite vsega soka in od pelata ne ostane samo še kožica – pri ročnem pasirniku to pomeni 2 do 3 kratno pasiranje.
Na oljčnem olju prepražite narezano čebulo in česen. Med praženjem dodajte sol. Dodajte spasirane pelate. Ob občasnem mešanju kuhajte 45 minut. Par minut pred koncem kuhanja dodajte sveže liste bazilike (čim več tem bolje oz. po okusu).
Tako, skuhali ste paradižnikovo omako, sedaj je na vrsti vlaganje:
  1. V pečici na 100 stopinj segrejte kozarce za vlaganje (v pečico jih dajte že med kuhanjem omake).
  2. Kozarce do vrha napolnite z omako
  3. Kozarce hermetično zaprite (V kolikor vlagate v rabljene kozarce pred zapiranjem s pokrovčkom kozarec prekrijte z živilsko folijo in jo pritrdite z elastiko).
  4. Vsak kozarec posebej zavijte v debelo tkanino ali več slojev časopisnega papirja.
  5. Kozarce obrnite narobe in pustite, da se zeloooooo počasi ohladijo (Dodatno jih lahko prekrijete še s kakšno debelo tkanino – odejo) čez noč.
Res je kar nekaj dela in »packarije«, ampak se izplača. S paradižnikovo omako boste tekom celega leta (do naslednjih pelatov) lahko pripravili odlične jedi. Čas, ki ste ga porabili s kuhanjem pelatov se vam bo, z obrestmi, vrnil pri pripravi jedi.

Recept pripravila: Jožica Jejčič

ZBIRAMO NAROČILA!
Pelat.     Foto: Tina g


Še kar naprej pa  lepo dozorevajo paradižniki in za vse, ki imate namen kuhati mezgo, obveščava, da bodo na voljo pelati in podobne sorte v večjih količinah po nekoliko ugodnejši ceni. 
Ker pa ni možno vsem naenkrat ustreči, sprejemava naročila in ko se naročena količina nabere, vas obvestiva. Naročila sprejemava po elektronski pošti.

1 komentar:

  1. Pelati so zelo dobri! Iz njih sem naredila omako za v zamrzovalnik, Nekaj se jih suši v sušilniku. Iz lupin, ki so ostale od priprave paradižnikove omake, pa sem naredila paradižnikovo sol.

    OdgovoriIzbriši