Solata iz boba in ovčjega sira
500 g boba
1 strok mladega česna, ali eno stebelce mladega česna
1 majhen šopek svežega origana
1 žlico sesekljanega svežega peteršilja
2 žlici balzamičnega kisa (ali rdečega kisa)
1 žlica suhega belega vina
2 žlici olivnega olja
100 g ovčjega sira
sol, poper
Izluščimo bob iz strokov in ga v vreli vodi blanširamo 3 minute. Ocedimo in ohladimo pod tekočo vodo. Zrna oluščimo v posodo za solato. Dodamo sesekljan česen, origano in peteršilj. Zmešamo kis, vino, olje, sol in poper in prelijemo po solati. Premešamo. Na vrh dodamo na grobo nastrgan ovčji sir.
Juha iz mladega boba in mete
200g očiščenega mladega boba
2 stebli stebelne zelene
1 korenček
1 čebula
20 listov sveže mete
1 krompir
500 ml vode
Na drobno sesekljamo korenček, čebulo in stebelno zeleno (lahko tudi v mikserju). V veliki posodi na hitro popražimo sesekljano zelenjavo na dveh žlicah olivnega olja in pražimo še kakšno minuto. Dodamo očiščen mlad bob, premešamo in zalijemo z vodo. Dodamo na kocke narezan krompir. Kuhamo 20 minut. Dodamo sesekljano meto in premešamo. Če želimo lahko juho pretlačimo ali zmiksamo v mešalniku, da dobimo kremasto juho, je pa dobra tudi kar taka (osebno mi je boljša, če ni zmiksana). Dosolimo, popramo po želji in potrebi. Okrasimo z listi sveže mete in postrežemo.
Juha je dobra tudi mrzla!
Ni komentarjev:
Objavite komentar