11. nov. 2012

Sladka podzemna zelenjava

Gomolje smo pobrali ob prvi močnejši slani.
To ni običajen krompir, temveč spada med družino slakovk. Odlično uspeva tudi pri nas - potrbuje le veliko toplote in vode.

Sladek krompir v zemlji dela obilno zadebeljene, s škrobom bogate gomolje, ki jih pripravljamo podobno kot krompir. Imenoslovno pa je zelo pomembno, da je latinsko ime sladkega krompirja, ki je v Evropo prispel na začetku 16. stoletja in se v njej, torej pri nas, ustalil pred običajnim krompirjem, Ipomoea batatas, iz katerega izvira angleški izraz za krompir potato oziroma italijanski patata..(Vir: Dario Cortese; Delo.)

Po okusu so gomolji tako prijetni in odlični, da jih zgolj skuhamo ali spečemo in pojemo brez odvečnih dodatkov, saj po aromi bolj kot na krompir spominjajo na kostanj. Kot se že zaradi odgovornosti do imena spodobi, so slajši kot navaden krompir. Uživamo lahko tudi surove.(Vir: Dario Cortese; Delo.)
Sladek krompir je bogat vir škroba in karotenoidov.


Priprava
Sladki krompir najprej dobro operemo in ga pripravimo olupljenega ali kar s tanko lupino vred na različne načine, podobno kot običajni krompir in še kako. Na prerezu izloči bel mleček, ki pa nas ne sme prestrašiti, saj ni strupen. Surovega naribamo na solate, cele ali razpolovljene gomolje skuhamo v sopari, jih spečemo podobno kot krompir, pripravimo pire, namaze, juhe, enolončnice in druge jedi. Celo za sladice je primeren, saj je nekoliko sladek. (Vir: Dario Cortese; Delo.)

 Pire iz sladkega krompirja in kisle smetane

Pripravimo  na kose narezan sladki krompir in ga skuhamo v sopari ter ga  pretlačimo. Dodamo maslo in veliko žlico kisle smetane. Začinimo z soljo, poprom in garam masalo.

 Pire iz sladkega krompirja z bananami

Pripravimo po skodelico na kose narezanega sladkega krompirja in narezanih banan. Krompir skuhamo v sopari in pretlačimo, banane pa popečemo na maslu. Obe sestavini dobro zmešamo, začinimo s pol žličke cimeta ali pimenta v prahu ter zabelimo s sladko smetano, stepeno ali ne. Ni odveč, da jed, vendar ne še tokrat, zaostrimo z malo čilija oziroma pekoče paprike v prahu. (Vir: Dario Cortese; Delo.)

Sadna juha iz sladkega krompirja
V posodi segrejemo dve žlici masla, dodamo dve skodelici na kocke narezanega sladkega krompirja in skodelico mešanice na koščke narezanega suhega sadja. Prilijemo dovolj vode, da prekrije vse skupaj, in v tem primeru ustvarimo enolončnico, ali prilijemo še nekaj več vode in našo stvaritev razglasimo za juho. Dodamo samo malo soli in žlico naribanega svežega ingverja. Na zmernem ognju kuhamo približno 15 minut ali dokler se sladki krompir ne zmehča. (Vir: Dario Cortese; Delo.)


Ni komentarjev:

Objavite komentar