24. maj 2012

Bob - na novo oživljena zelenjava v naših zabojčkih

Bob že dela stroke. Foto: Tina g
Do 16. stoletja je bil bob edina vrsta stročnic, ki so jo gojili v Evropi.

Že konec decembra smo prvo rundo boba posejali in ravno ta je že naredil velike, zelene, sočne stroke.  Nekaj ga sicer ni prezimilo (mrzlo vreme in burja v februarju), večino pa ga je. Drugo rundo smo posejali po zimski burji in ta ravnokar dela velike, bele cvetove, tako da izgleda, da  se bo bob v naših zabojčkih  še pojavljal. 

Stročji bob, ki ste ga dobili v zabojčkih, ne luščit!

Uporaba mladega boba v strokih
Mladi bob, ki je pripravljen za dušenje. Foto: Tina g
Bob so naše babice ponavadi jedle v znih in so ga v zaprtih posodah hranile lahko tudi več let. Ta bob, ki smo pa ga sedaj pobrali,  ima mlade stroke z mehkimi, nezrelimi zrni in se ga kot takega tudi je.

Strok boba operite, ga narežite na želene kolobarčke in ga skuhate v sopari ali dušite, dokler ne postane mehek. Če še ne poznate njegovega okusa, priporočamo, da ga poskusite brez kakršnih koli dodatkov.

Prehranski pomen boba
Stročji bob je izvrsten vir mikro- in makrorudnin in karotenoidov. Dobro se ujema s peteršiljem, metinimi listi, oljčnim oljem, z limono, česnom in še čim.

Ni komentarjev:

Objavite komentar