
Žito EMMER ali dvozrnica (v Italija jo poznajo kot "farro medio" ) spada med pražita, a tako kot pira vsebuje gluten, ki pa se po sestavi nekoliko razlikuje od nanavne pšenice. A za razliko od pire, gre pri emmerju za trdo žito kot je na primer durum. Odlikuje ga visoka vsebnost beljakovin. Tudi mineralna vsebnost pri emmerju je bistveno višja kot pri pšenici. Literature navajajo, da najstarejša najdba priča, da izvira iz bližnjega vzhoda že pred 9.500 leti.








Tudi drožasti je super! Če se meša s pol belo pirino, ga jesta tudi otroka ..

Emmer pridelujeva v Ljubljani na kmetiji Petrovih staršev, a emmer poseje in zmelje Peter sam (lasten kombajn in mlin) . Petrova kmetija Studen je v ekološko kmetijo vključena v celoti že od leta 1997/8 ko se je pri nas začelo uradno certificiranje Še danes ohranja ekološki certifikat .. :)) Midva sva vesela, da imava možnost pridelovanja tega odličnega in vsestransko uporabnega žita!
Ni komentarjev:
Objavite komentar