6. jun. 2019

Najina skupnost rednih tedenskih odjemalcev - postani član?!

Junij je in PRIČENJAMO Z ZABOJČKI, ki so v duhu tako imenovanega PARTNERSKEGA KMETIJSTVA ali CSA-ja (Community supported agriculture)

Kako deluje najin CSA? 
Na začetku sezone se odločimo za tip zabojčka (majhen, srednji, veliki) in vsak četrtek vas čaka na prevzemnem mestu polno novih vitaminov & mineralov za ves teden. Ko greste na dopust, sporočite odjavo ali ga poklonite prijateljem, znancem ali sorodnikom. Tega sva sploh zelo vesela, ker običajno paradižniki, paprike in jajčevci delajo na polno, vi pa se hladite kje ob vodi :)  Zelenjavo, ki jo ne marate, nama sporočite in menjava za kaj drugega.
Ker posebej ceniva ta tip sodelovanja, vas nagradiva z pestrostjo zelenjave, ki jo posadiva v manjših količinah in tudi s tistimi čisto prvimi, najbolj težko pričakovanimi pridelki (v tem tednu so bile to kumare, bučke, stročji fižol, cvetača, artičoke, bob in še kaj).
Ker pa veva, da so prehranske navade in življenjski slogi zelo raznoliki in vsem z izbiro pač ne morava ustreči, si je seveda možno sestavit tudi svoj individualni tedenski zabojček.
V tem tednu je bila pestrost takšna:* majhen za 8 evr: mladi krompir(1 kg) kolerabica, korenje (250 g), solata , stročji bob (250 g) , blitva (0,25 kg) in 2 artičoki* srednji za 12 evr: mladi krompir (0,5 kg), ml.česen (0,1 kg), zeljna glava, kolerabica , korenje (250 g) , solata, stročji fižol (380 g) kumare (250 g) , stročji bob (250 g) ali cvetača ter vrečica rukole* veliki za 16 evr: mladi krompir (1 kg) , ml. česen (0,1 kg),, zeljna glava, kolerabica, korenje (250 g) , zelena solata, stročji fižol (380 g) , kumare (0,25 kg), cvetača, bučki (2 kosa) blitva in artičoki

*Stročji bob je zelenjadnica, ki je malo odrinjena in pozabljena, a mi jo obožujemo! Ko so stroki zeleni, jih narežemo na kolobarčke in podušimo. Ko strok postane bakrene barve in starikav, pa so v njih velika zrna, ki so najprej mlada, nato pa postanejo bolj suha. . Vse je njami, vse je užitno!

Fotografija osebe Eko Zasvojenka.
Na prevzemnem mestu je po predhodnem naročilu možno dobiti tudi odlične ovčje jogurte in skute, ki jih izdeluje  eko kmetija Vovše iz Vač. Pa tudi vsako soboto so na ljubljanski tržnici. Ko jih enkrat poskusiš, želiš še samo te! Ovčke beeee, super ste!  

Stroki boba narezani na kolobarčke skupaj s sezonsko zelenjavo. 
Sezona boba je običajno pri nas kratka,
 zato se ga je potrebo sedaj najest ! 
Potem pa pridejo paradižniki hiihih



Ni komentarjev:

Objavite komentar