12. mar. 2015

En dan na eko kmetiji ali kako gojimo eko zelenjavo

Tina  napisala nekaj o nas in kaj počnemo ....


Sezona sajenja in presajanja je pred vrati, čeprav  pri nas veliko sejemo in presajamo tudi v poletnem in jesenskem času.  Ker naša družinica živi le od tega koliko zelenjave zraste  (nekaj imamo tudi sadja), migamo kar ves čas. Da smo podaljšali rastno sezono, smo se združili skupaj s sosedi in si umislili še en velik  rastlinjak, kjer bodo rastli  paradižniki, lubenice, melone in še kaj,  v načrtu za jesen pa je še en manjši, lesen, ki bo namenjen predvsem zimski listnati zelenjavi. Predvsem po tem sem razlikujemo  od vrtičkarjev, ki pozimi v glavnem počivajo in pričnejo o novi sezoni razmišljati šele, ko jutranjega  žvrgolenja  ne moreš več preslišat in ko bundo zamenja vetrovka. 

Razlikujemo se tudi od branjevk in kmetij, ki prodajajo na stojnicah v mestnih središčih. Čeprav tudi tam stranke rade zbirajo med raznolikostjo, pa je pri nas, ko imamo redne tedenske stranke, to še posebej izstopajoče. Čez celotno sezono smo našteli skoraj 50 različnih vrst zelenjave, sort pa ne štejemo več. Pri nas kvantiteta niti ni tako pomembna, več raznolikost in seveda kvaliteta pridelanega. Če kaj ni po željah naših strank, nam to kaj hitro povedo in prav je tako. 

Največ preglavic pa nam dela časovni okvir pobiranja. Skoraj nikoli se ne ujame z načrtovanim, saj ima na to največji vpliv vreme oz. dinamika rasti. Tako se velikokrat zgodi, da imaš kakšen teden ali dva nazaj le še majhne glave solate, potem pa kar naenkrat vse hkrati dozorijo, kljub temu, da si jih sadil v različnih terminih.  Ja, zato si tako želimo, da nas naši odjemalci poskušajo razumeti in da dihajo z ritmom naših rastlin. Ko nakupuješ zelenjavo v trgovini, o teh stvareh ne razmišljaš, saj tudi ne poznaš ne pridelovalca, ne njegovega posestva, kaj šele da bi vedel ozadja pridelanega. V najboljšem primeru veš državo porekla in kakovostni razred. 

Najlepše v ekološkem kmetijstvu pa je, da je kar precej zaščitnih sredstev, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Še vedno me najbolj fascinirajo moč različnih alg. Jemo alge in škropimo z njimi. Res, da v različnih oblikah, a vseeno… Super zadeva za krepitev rastlin. Isto velja za ekstrakt drevesa neema, ki sicer ne raste pri nas. V ekoloških trgovinah ali na policah s super hrano najdemo njegove posušene liste ali olje sadeža, ki ima izjemne učinke na naš organizem. Mi uporabljamo neemovo olje  za preganjanje vseh vrst nezaželenih žuželk na naši zelenjavi. In še en biser ekološkega kmetijstva. Ko ti zmanjka čistilnega sredstva za kožo, vprašam Petra, kam je dal žakelj gline kaolin. Naredim si odlično masko za obraz, Peter pa z njo posipa zelenjavo, da jo ne napade bolhač. 

Letos bomo prvič posejali tudi dalmatinskega bolhača -  rastlino, ki spada v skupino krizantem in jo nekateri gojijo  za okrasno cvetje, mi pa bomo poskušali narediti sredstvo proti žuželkam. Cvetne glavice bolhača vsebujejo piretrin in cinerin, ki deluje kot naravni insekticid in je potrebno z njim ravnati enako previdno kot s sintetičnimi sredstvi. Pa naj še kdo reče, da v naravi ne najdemo dovolj moči, da bi si z njo pomagali  pri pridelavi hrane.

Ni komentarjev:

Objavite komentar