Vabilo na dan odprtih vrat zelenjavnih zabojčkov Brevkine svežine
Dobimo se drugo soboto v
novembru (8.11.), malo preden se mošt spremeni v vino.
Na dvorišču kmetije Ipavec (zaselek Potok) se bomo zbrali okoli 13. ure,
kjer vam bomo predstavili našo dejavnost in se nato podali na njivo, v sadovnjak in pašnik, kjer se trenutno
pasejo ovčke in avtohtono škotsko govedo Galloway. Zaključili bomo s toplo juho, odžejali se z domačim grozdnim sokom in preverili, kako je z Martinom in
njegovim vinom.
Zaradi lažje organizacije so prijave obvezne na naš mail:
Letos je že PETO LETO, odkar se ukvarjamo z zelenjavnimi zabojčki. In že tretje leto odkar kmetujemo na
Vipavskem. In kako nam gre? S katerimi
izzivi se soočamo? Je pridelovanje ekološke zelenjave nekaj povsem enostavnega ali
zahteva kaj znanja, nenehnega opazovanja in ukrepanja v primerih, ko ne gre vse
po načrtu …..
Peter pravi, da je njegov veliki šef VREME.
In res je vreme poleg dejavnosti kmeta najpogostejša neznanka, ki vpliva
na to, kakšna bo zelenjava, če bo zrastla in kako hitro. Vreme ima močan vpliv na to ali bo zelenjava takšna kot
mora bit ali se bomo morali soočiti z določenimi pomanjkljivostmi. Kot na primer v letošnjem letu, ko praktično nismo pridelali okusnih melon (in kako
dobre so te bile v prejšnjem letu!), ali pa
sprva sijajne cvetače in brokoliji pred nami postajali čedalje manj privlačni in na koncu jih je mulčar zbrisal z obličja Zemlje.
Tudi KMETIJA IPAVEC igra pomembno sestavno vlogo pri naših zabojčkih. Iz tipično vinogradniške kmetije se je le v nekaj letih spremenila v ekološko kmetijo z mladimi sadovnjaki, novim rastlinjakom in pašniki.
Ni komentarjev:
Objavite komentar