14. nov. 2013

VABILO!


Vsako prvo nedeljo po martinovi nedelji navadno poteka tradicionalno pohod po Vertovčevih poteh. Ker del poti gre mimo nas (Šmarje, Hrastje, Potok), lahko izkoristite izlet, da bo tudi zelenjadarsko obarvan. Pohod bo to nedeljo in v kolikor bi želeli obiskati še nas, se seveda da dogovorit za krajši ogled naših njiv in sadovnjakov. V tem primeru prosim pokličite Petra (040 299 935)
ali nas prej obvestite. Ne bomo daleč.

13. jubilejni pohod po Vertovčevih poteh bo v letu 2013 potekal 17. novembra. Pohodniki se bodo zbrali med 7.00 in 9.00 uro pri mogočnem hrastu pred vasjo Ustje. Smer pohoda: Ustje - pri hrastu, Dolenje, Planina, Ostri Vrh, Potok, Jakulini, Šmarje, Vrtovče, Tevče, Uhanje, Ustje - pri hrastu.


   Zgibanka Po Vertovčevih poteh
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
INFO O POHODU
Z izhodiščem ob vznožju vasi Ustje, skozi Dolenje, do Ostrega vrha, preko Planine, kjer je Matija Vertovec služboval, do Šmarij, kjer je bil rojen ter nazaj na izhodišče na Ustjah.

Pot je dobro označena in pelje tudi mimo ponudnikov na Vipavski vinski cesti, ki vas bodo prijazno postregli, če se boste ustavili pri njih. Ob poti je cela vrsta naravnih in kulturnih spomenikov. Opazovali boste lahko nahajališča fosilov ob Vipavi, navdušila vas bodo tipična vipavska naselja, kot je na primer spomeniško zaščiteno središče vasi Šmarje, na razglednih točkah, kot je na primer tista na Ostrem vrhu, pa se vam bo odprl prečudovit pogled na vso Vipavsko dolino.

Pot vam bo vzela približno 5 ur, če pa bo med potjo kakšen postanek, pa še kaj več.

V cerkvici sv. Marjete, na Planini in na Ustjah bodo na ogled različne razstave in predstavitve, na Vrtovčah bodo oživljali stare običaje.

Pohod je nezahteven, primeren tudi za družine z otroki. Hoje je za okoli 5 ur (brez pretiranih vzponov), za toplo malico bo poskrbljeno - na voljo bo od 9.30 dalje na igrišču v Šmarjah (po zmerni ceni). Pohodniki bodo s toplim čajem postreženi na različnih točkah pohoda. Odličnega domačega vina pa ne bo nikjer manjkalo.

Vabi vas Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec!
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Matija Vertovec je bil duhovnik v Vipavski dolini, ki je svoje farane poučeval tudi o vinogradništvu in vinarstvu. S svojimi vinogradniškimi priročniki spada med slovenske najimenitnejše poljudnoznanstvene pisce. Po krajih, kjer je služboval, poteka enkrat na leto organiziran pohod po Vertovčevih poteh.


Lahko pa se po tej poti napotite tudi sami. S hitre ceste Vipava - Nova Gorica izstopite pri izvozu Ajdovščina, se peljete v smeri Planine in zavijete desno proti vasi Ustje. Skozi vasico Dolenje, kjer je nahajališče fosilov iz eocena, se vzpnete na vrh Nabojs s čudovitim razgledom po Trnovski planoti in spodnji Vipavski dolini. Pri naselju Brith so odkrili dva nova fosila, praživali - numulita. Ko dosežete najvišjo točko pohoda Ostri vrh, se spustite v Potok, nato pridete v Jakuline (rojstni kraj Matije Vertovca), potem pa v Šmarje. Oglejte si sv. Lucijo v cerkvi Sv. Marjete in se preko Vrtovč, Tevč in Uhanj vrnete na izhodišče.

Oprema : Udobni pohodniški čevlji in obilo dobre volje!


Ni komentarjev:

Objavite komentar