26. jul. 2012

Ekstremna suša - zelenjava le po naročilu!


Brez vode zelenjava ne raste!


Če ima severna Evropa problem z dežjem in hladnim vremenom, imamo mi z vročino in hudo, hudo sušo.  Potočki tod okoli so v glavnem presahnili, prst je v mesecu in pol  dobila 2 krat po 0.2 mm dežja in enkrat po 2 mm. No, včeraj pa  vsega skupaj celo kar 0,9 mm. Za predstavo – 0,2 mm dežja je 2 dcl na kvadratni meter zemlje. Zaradi tako hude suše v naših krajih se naša listnata zelenjava ne počuti najbolje.

No, Britanci pa vse kar potrebujejo, kakor pravijo sami,  je le malo sonca. V njihovih zadnjih postih v juniju in juliju je zazanti, da jim z zelenjavo letos res ne gre dobro, da pa imajo obilje sočne trave, da jo krave niti pojesti ne utegnejo. Ubadajo se z velikimi problemi, ki so povezani s preveliko vlažnostjo. No, torej nismo sami, le težave so drugačne. :) Oni so junij označili kar z "crop armageddon".

Nam zanekrat super dozorevajo paradižniki, tudi jajčevcev in paprik bo kmalu več, a se nam je kar nekaj zelenjave posušilo ali ni naredilo glavic.  Tako žal nimamo cvetače in  brokolija, listnati ohrovt,špinača, blitva potrebujejo čas, da se obrastejo. Zelje je naredilo majhne glavice, korenček se je posušil.  Trenutno na veliko poteka ponovna setev raznovrstne zelenjave v platojčke in upajmo na dobro jesen in zimo. 

Prevzem  zelenjave le ob četrtkih in po naročilu!
Iz tega razloga smo začasno prekinili dostavo zelenjave ob ponedeljkih, prav tako je možno zelenjavo dobiti le po naročilu ob četrtkih. (Izjema so sestavljeni zabojčki, ki so  zaradi dopustov bili predhodno naročeni).

Ni komentarjev:

Objavite komentar