13. jun. 2012

Sladki komarček - zelenjadnica samosvojega okusa

Naša njiva s komarčki.  Foto: Tina g

Še nobeno leto ni bil v poznem spomladanskem času komarček tako lep kot je letos. Namreč v dolgem dnevu zelo rad gre v cvet, a letos vztraja bi debeljenju gomoljev, kar nas posebno razveseljuje.

Užiten je ves. Iz mesnatih listnih nožnic lahko pripravimo svež stisnjen sok, ki ga pijemo v manjših količinah ali ga primešamo s korenčkovim ali pesnim sokom.

Drobno narezane komarčkove liste lahko dodamo v solate, ujemajo se tudi s sadjem. Zelo dober je mladi pečen krompir potresen z njegovimi listi, saj so ti zelo aromatični. Za okusne omake mu dodamo še kislo smetano, oljčno ali avokadovo olje, malo limoninega soka in koriander.
Liste lahko tudi posušimo in jih uporabljamo kot čaj. 

Ker sladek komarček spodbuja prebavo, posebno maščob, se prilega vsem mastnim jedem. Angleži so z njim tradicionalno pripravljali kuhane in pečene ribe. (Vir: Dario Cortese - Zelenjava, druga moč naravne hrane)

Dušen sladki komarček z limono

Narezana odebeljena listna nožnica komarčka.  Foto: Tina


Sladki komarček narežemo in s prav malo vode kuhamo nekaj minut, da se nekoliko zmehča. Nato ga damo na krožnik s tekočino vred, začinimo z oljčnim oljem in limoninim sokom. Potresemo z drobnimi peteršiljevimi listi.   

(Vir: Dario Cortese - Zelenjava, druga moč naravne hrane)

Ni komentarjev:

Objavite komentar