21. jan. 2012

O prejšnjem in prihajajočem letu



Če gledamo čas glede na naravni cikel in opazujemo rast rastlin, potem se naše leto zaključi morda malo prej kot koledarsko ali pa se nikoli ne zaključi. Večno menjavanje letnih časov lahko umetno presekamo kadarkoli in določimo zadnji in prvi dan novega leta.  Kakorkoli pa že obračamo in iz katerega zornega kota gledamo - pozimi gojitelji zelenjave delamo manj. V januarju pričenjamo že malo razmišljati, ritem stopnjujemo s februarjem v katerem že mora biti sezona začrtana, na veliko sejemo v platoje in opazujemo prve znake novih življenj. Tako je na splošno -  v resnici pa je potrebno na novo sezono  razmišljati že precej prej. Če želimo imeti zgoden mladi česen, ga sadimo pozno jeseni . Tudi s čebulčkom je tako, pa por. Dobro je tudi imeti zgodnjo spomladansko špinačo, zato jo je dobro posaditi že prejšnjo jesen. Da, precej aktivnosti poteka že pred novo sezono.


Kako ocenjujemo leto 2011?
Leto na splošno ocenjujeva kot dobro in uspešno. Ponudba je časovno trajala po predvidenem planu, prav tako sva z manjšimi odstopanji pridelala načrtovano. Paradižnika je bilo dovolj in tudi drugih plodovk smo se lahko dodobra najedli. Na novo sva pričela z gojenjem lubenic in melon, v ponudbo pa sva  uvrstila tudi nekaj sadja (jagode, marelice, fige in grozdje).  V vrhuncu poletja je bila na njivah prisotna močna suša, ki se je poznala predvsem na fižolu, ki se je posušil in ga tako ni bilo več v ponudbi. Prav tako sva posejala pastinak, ki je žal ostal preveč droben, tudi cvetače v jesenskem roku ni bilo dovolj za vse.
Sva pa  pridelala precej več vijoličnega krompirja, imela sva bele jajčevce, ki ste jih nekateri tako vzljubili, da ste zahtevali še samo te. V omejenih količinah sva imela tudi sladki krompir (dovolj ga je bilo žal le za  fiksne zabojčke). Čisto do konca rednih zelenjavnih zabojčkov sva imela tudi še azijsko listnato zelenjavo: tako ste lahko poskusili: pak-choi , tat-soi (žal ga je bilo dovolj le za fiksne) in vrečico zelenih listov mizune, namenie in rdeče liste red gianta.
V času molzne sezone se nama je  še pridružila Kmetija Vovše z ovčjimi pridelki in smo tako izbirali med  slastnimi ovčjimi jogurti, skuto, kajmakom in sirom

Kaj načrtujemo za 2012?
Za naju je ta sezona precejšen izziv, saj  delava na novi lokaciji, kjer je še veliko neznank. Gojenje zelenjave žal ni tako preprosto, da bi vse kar posadiš tudi zraslo. A delamo v to smer. Aktivneje je k zabojčkom Brevkina svežina pristopil še en član, prav tako pa bomo tesneje sodelovali z družino s Potoka. Prišlo smo do spoznanja, da so boljši rezultati, če sodelujemo in si pomagamo. Tako so že pričeli z saditvijo mladih nasadov kakijev, češenj in  breskev, mi pa smo posadili veliko grmičkov lesk, jablan, sliv in hrušk. V načrtu je še zasaditev jagodičevja in ureditev sadovnjaka z manj znanimi sadnimi  vrstami. Kako lepo bo, ko bo enkrat vse to obrodilo :))
Do takrat pa …
Nekaj sadja tudi letos bo v ponudbi, a žal mnogo manj kot to pričakujemo čez tri, štiri leta.
Pri zelenjavi načrtujeva podobno kot je bilo v laskem letu, seveda pa je vse odvisno od tega, kako bo vse skupaj uspevalo …

Še naprej poskušamo uresničevati naših 5 osnovnih načel:
1. Fair trade tudi doma, ne le v tretjem svetu!
2. Zagotavljamo 100 % sledljivost, saj imamo kot gojitelji zelenjave neposreden stik z vami.
3. Kjer se hrana pridela, se tudi poje. Letos je to 90 km, a to je še vedno lokalen trg.
4. Zmanjšujemo količine embalaž.
5. Pozivamo k odgovornem ravnanju s kmetijsko zemljo in skrbimo za pestrost na njej.
Hvala, ker nam omogočate, da Brevkina svežina raste skupaj z vami!

Ni komentarjev:

Objavite komentar