6. sep. 2011

Figova marmelada z ingverjem in kakavom

Ker sva nabrala peveč fig, jih Peter nekaj suši, jaz pa sem se lotila figove marmelade s kakavom. Nato pa si privoščila palačinke s figovo marmelado. 

Figova marmelada s čokoladnim priokusom. Foto: Tina g

Fige očistimo, po potrebi operemo in jih razpolovimo. Stresemo jih v lonec in dodamo malo limonovega soka in vode po potrebi. Nekaj časa jih dušimo, nato pa s paličnim mešalnikom zmiksamo.

Nastrgamo limonino lupimo (še boljše tudi pomarančno), svež ingver, malo cimeta in kakav v prahu (lahko tudi grenko čokolado) in še nekaj časa mešamo. Po potrebi dodamo sladilo po našem okusu  ali rjavi trsni sladkor.Pustimo, da vre še kakšnih 15 minut.

Ponavadi je figova marmelada že dovolj gosta, če potrebujemo še bolj gosto dodamo škrob ali agar-agar.

Izboljšave: Na netu sem prebrala, da nekateri dodajo tudi rdeče vino, pomarančni sok  in klinčke.

Palačinke s  figovo marmelado. Foto: Tina g

In še zanimiva predjed za razvajanje brbončic: slastne pečene fige s kozjim sirom.

In še en recept za tiste, ki radi pijemo vino:  sladke fige v vinu.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.
O figah:
Fige vsebujejo obilo kalcija, hkrati pa so tudi pomemben vir železa. Vsebujejo pa zelo malo natrija in maščob. Vsebujejo posebne encime in vlaknine, ki uravnavajo prebavo, delujejo pomirjevalno in izboljšajo razpoloženje, uporabljamo pa jih lahko tudi kot obkladke pri oteklinah in vnetjih. Ker vsebujejo veliko fruktoze, vas v hipu napolnijo z energijo, zaradi česar so odličen prigrizek v trenutkih utrujenosti.
Iz zgibanke Hrana, ki zdravi (in spominja na telesne organe):
"Fige so polna semen in med ratsjo visijo v paru. Fige povečajo gibanje spermijev, število spermijev in plodnost." Spominjajo pa tudi na maternico in kot take so simbol plodnosti.

Še zanimivost iz sveta fig:
Danes največ fig pridelajo v Grčiji, Turčiji in Kaliforniji. Obstaja več kot 600 različnih vrst fig, nekateri navajajo tudi število preko 1000.

Ni komentarjev:

Objavite komentar