23. maj 2011

Že sestavljeni zelenjavni zabojčki

Že sestavljeni zelenjavni zabojčki. Foto: Tina g
Ponedeljek:
V malem zabojčku sta dve solati (rjava in zelena), kolerabica, 100 g česna, 1 kg mladega krompirja, paket špinače, šop listnatega ohrovta, par redkvic.
V srednjem zabojčku je ena solata več, 1 velika redkvica, pol kilograma več krompirja ter šop cime di rapa.
V velikem  so 3 solate, 2 kolerabici, 2 kg krompirja, velik zavitek špinače, šop listnatega ohrovta, 0,5 kg brokolija, 2 veliki redkvici in 200 g česna.

Četrtek:
V malem je nekaj več listnatega ohrovta, ker ni redkvic, v srednjih je namesto cime di rape ena kolerabica več, dodan pa je šopek redkvic (jih zapušča svežina, zato so gratis) , ki so ekstra tudi v velikem.Ker je bilo potrebno meto porezati, so v srednjih in velikih zabojčkih še šopki mete.

Priporočila :
Listnati ohrovt – liste lahko skuhamo v sopari ali jih damo v vrelo vodo in jih pustimo toliko časa, da se zmehčajo. Nato precedimo, ga narežemo na trakove in ga pripravimo podobno kot špinačo ali drugo listnato zelenjavo. Drugi način je dušenje, užiten pa je tudi presen. Zanimivo ga  je žvečiti ali posušiti v pečici, da postane hrustljav.

Kot zanimivost naj še povemo, da so včasih ko pri nas še niso bili razširjeni agrumi, uživali ohrovt predvsem zaradi vitamina C. Listnati ohrovt med vsemi kapusnicami slavi kot najbogatejši z glukozinolati, flavonoidi, fenolne kisline, karotenoidi. Bogat je z vlakninami, vitamini in rudninami. Listnati ohrovt je tudi prvak v vsebnosti kalcija: 230 mg v 100 g. Za nekaj miligramov ga prekaša le še peteršilj, skoraj dosega pa ga vrtna kreša (Vir: Dario Cortese, Zelenjava – druga moč narave).

Cima di rapa je vrsta brokolija in je  razširjena predvsem v Italiji in na Kitajskem. Šop cime di rape, ki ste ga dobili v srednjih zabojčkih, lahko uporabite podobno kot brokoli ali kot ostalo listnato zelenjavo. V osoljeno vrelo vodo daste narezane trše dele in stebla, nato dodate narezane liste in čisto na koncu še majhne cvetne glavice, saj te potrebujejo najmanj časa, da postanejo mehke

Ni komentarjev:

Objavite komentar