5. maj 2011

Otvoritev sezone

Otvoritev sezone 2011. Na desni strani Polde z ovčjimi izdelki in naša potrošnica, ki na kmetijo prihaja z ekološko vrečo. 

Letos smo z otvoritvijo pričeli  s solatami in slastnimi mlečnimi izdelki iz ovčjega mleka, ekološke kmetije Vovše, ki se nahaja blizu Vač.

Degustirali smo slasten ovčji jogurt in kislo skuto pridelano iz kislega mleka, izvedeli pa tudi zakaj je bilo kajmaka premalo. Namreč za 2 kg kajmaka se potrebuje kar 50 listov ovčjega mleka. Iz tega razloga bo sicer kajmak v redni tedenski ponudbi, a v zelo omejenih količinah.

In še za primerjavo – ena dobra krava v povprečju da okoli 25 litrov mleka , ena ovca pa le kakšen liter ali največ dva.

Lastnosti ovčjega mleka:
-         ima več suhe snovi kot kravje mleko,
-         maščobne kroglice v ovčjem mleku so manjše kot v kravjem, zato je ovčje mleko lažje prebavljivo,
-         vsebuje velik delež srednjeverižnih in kratkoverižnih nasičenih maščobnih kislin in največ konjugirane linolne kisline med vsemi vrstami mleka,
-         mleko poleg beljakovin in maščob vsebuje tudi vitamine B-skupine, predvsem veliko folne kisline in vitamina B12. Vsebuje veliko vitaminov A, E in C. Vsebnost vitamina D in kalcija je najvišja med vsemi vrstami mleka.

Zaradi visoke vsebnosti suhe snovi je ovčje mleko izredno primerno za izdelavo naravnih jogurtov, saj ni potrebno dodajati suhe snovi in stabilizatorjev. Siri in jogurti so zelo primerni za ljudi, ki ne prenesejo laktoze, saj se laktoza pri izdelavi jogurta pretvori v mlečno kislino, pri izdelavi sirov pa ostane v sirotki.

P.s.: Čez dober mesec bodo na voljo tudi ovčji siri.

2 komentarja:

  1. Danes sem poskusila ovčji jogurt in je, po mojem okusu, najboljši jogurt kar sem jih kdaj jedla!

    Brigita

    OdgovoriIzbriši
  2. Se strinjam, Brigita, jogurt je res odličen. Drugič ga bom naročila več (upam, da bo še na voljo). Pa tudi solata je super, čisto druga pesem kot tista anemična iz trgovine. Skratka, uspešen začetek sezone.

    Romana

    OdgovoriIzbriši