25. avg. 2010

Pisana solata


Jed je pripravila in fotografirala: Marta Š.


Od: Marta

Potrebujemo:

- četrtino male glave belega zelja

- 1 srednje velik korenček

- (rimsko) kumino

- 3 pesti ajdove kaše

- sir (lahko tudi mladi beli sir)

- olivno olje

- (himalajsko) sol

- polovico srednje velike bučke

- polovico srednje velike kumare

- 1 velik paradižnik

- svežo baziliko

Ajdovo kašo prelijemo z vodo v razmerju 2:3, posolimo, zavremo, pustimo nekaj minut ter odstavimo. Kaša bo ostalo vodo »popila« sama. S tem načinom kuhanja se kaša ne razkuha, ostane ravno prav čvrsta in ne izgubi na okusu.

Zelje narežemo na tanke trakove, ga postavimo v skledo, posolimo in obtežimo za 10-15 min, da se zmehča. Nanj naribamo korenček, dodamo dobro žlico olivnega olja ter žlico v možnarju strte (rimske) kumine. Dodamo ohlajeno ajdovo kašo in naribamo sir (če se odločimo za najbolj navadnega) ter premešamo.

Narežemo bučko in kumaro (jaz olupkov ne odstranim) na male kockice. Potresemo po dosedanji vsebini posode. Narežemo paradižnik na podolgovate koščke ter ga zložimo po plasti bučk in kumar. Posolimo (jaz uporabljam v vodo namočen kristal himalajske soli) ter potresemo s svežo nasekljano baziliko (lahko dodamo tudi svež origano in/ali peteršilj, če ju imamo). Če se odločimo za mlad beli sir, ga narezanega potresemo po paradižniku. Na koncu dodamo še žlico olivnega olja.

Sama si pisano solato pogosto pripravljam za vsakodnevno službeno malico. Tudi na fotografiji je pripravljena malica za naslednji dan (zaradi praktične posode se na žalost ne vidi še spodnjih vsebin). Tovrstna solata me razveseli zaradi svojih barv in okusa, da o prijetnem občutku, ki po takšni malici preplavi telo in nestrpnem čakanju na čas, ko sredi delovnega dne odprem posodo, ne govorim.

Ni komentarjev:

Objavite komentar