Od: Polona & Tomi
Listnati ohrovt ( po lat. Cavolo nero, ne skravžlana različica) operemo in v multipraktiku narežemo na čim tanjše trakove. Zmešamo z ožeto limono, oljem (olivno ali laneno), malo sojine omake (ali soli, po zelji) in stisnjenim strokom česna. Pustimo nekaj časa, lahko v hladilniku (čez noč ali pa tudi samo pol ure je ok). Nato dodamo mandlje ali kakšne druge oreške/semena (sezam, indijski oreščki,...) in nekaj sladkega (npr. brusnice in pomarančo) - v zimskem času narežemo pomarančo in lahko celo zalijemo s pomarančnim svežim sokom. Pomaranča je skoraj ključna v tej solati, vendar pa je poleti ne dodajamo, ker pomaranč ni dobrih na voljo. Različic je ogromno.
Skravžlani listi se ne narežejo dobro, zato tega jemo podušenega/popečenega na olivnem olju in česnu. Njami.
Gre za Brassica oleracea Acephala Group oz. po slovensko kodrolistni ohrovt. V to skupino spada veliko tipov in sort:
OdgovoriIzbrišihttp://en.wikipedia.org/wiki/Acephala_Group