26. jul. 2014

Stevia - od njive do sladkega napitka

Zgodba o steviji v fotografijah .... 
Na koncu ostane zeleni prah in sladek okus v ustih.. :))

Nabrane liste smo  posušili  in zmleli  v fin prah Sušili smo pri temperaturi pod 40 stopinj Celzija.






Prvotno rastišče stevie so gorska območja Paragvaja, kjer so jo Indijanci Guarani uporabljali že stoletja. Imenujejo jo "kaa-he-e", kar pomeni v njihovem jeziku sladka zel. Liste so uporabljali predvsem za sladkanje grenkega čaja mate in v medicinske namene.

V različnih raziskavah so analizirane vsebnosti in hranilni elementi, ki jih vsebuje stevia podrobno analizirani.  To so: vitamin C, beta-karotin (pro vitamin A ), krom, kobalt, rastlinske maščobe in vlakna, železo, magnezij, mangan, niacin, fosfor, kalij, proteini, riboflavin, selen, silicij, natrij, tiamin, vodo, cink in olje, ki vsebuje še 53 elementov. Stevia vsebuje veliko različnih substanc. Najbolj so zanimive substance, ki se pojavljajo kot sladilo, so glikozidi.



Uporaba: 

V Ameriki se uporablja kot dodatek k prehrani in za nego kože.  Steviosid v prahu se uporablja skoraj enako kot katero drugo umetno sladilo. Prav tako se topi le v vroči tekočini..


Priporočamo, da si naredite šibek  vodni koncentrat.  Eno jušno žlico posušenih listov stevije   prelijte z vročo vodo. Lahko pripravite močnejši koncentrat z več stevije in s kuhanjem na visoki temperaturi, vendar brez vretja.  Priporočljivo je daljše kuhanje okoli 10 min. Odstavite in pustite 3-5 minut ali dokler ni dovolj hladno za uporabo. Koncentrat hranite v hladilniku za kasnejšo uporabo.

Gube na obrazu: ko pripravljate čaj iz stevije, gazo, namočeno v čaj, položite na oči tako, da prekrije tudi gubice okrog oči. Tako pustite vrečke za 5 minut ali dlje. Opazili boste zmehčanje kože in ublažitev gubic.

Ustna higiena in obolenja zob: z redno uporabo stevije v katerikoli obliki se občutno zmanjša karies zob ter krvavenje dlesni. Bakterije, ki povzročajo ta obolenja, očitno teh glikozidov ne morejo prebaviti in zaradi tega odmrejo. Dnevna uporaba izboljša splošno zdravje zob in izboljša ustni zadah (ki ga povzročajo obloge bakterij na jeziku in zobeh). Na tem področju je narejeno veliko znanstvenih raziskav, ki potrjujejo pozitivne učinke uporabe stevije za zobno higieno.

 Kontrola apetita: listi pomagajo zmanjševati občutke lakote in zelo občutno zmanjšujejo željo po sladkem. Še vedno boste uživali v sladkarijah, le želja po njih bo manjša. Pri dnevni uporabi stevije se količina porabljenih sladkarij občutno zmanjša. Samokontrola ni več problem.


Ni komentarjev:

Objavite komentar