23. jul. 2014

Bazilika in stevia

Takole pa izgledajo naša zelišča ... Letos prvič imamo tudi stevio. Ker jo je precej, jo je včeraj Tina pobrala, oprala, posmukala listke iz debelih stebel in jo dala sušit. Iz bazilike pa te dni delamo pesto. Jo boste tudi vi?








Stevija je visoko obstojna pri višjih temperaturah, zmrzovanju in v kislih medijih. Odlično se dopolnjuje z limoninim sokom, ostalimi citrusi, ananasom, jagodami, borovnicami.  Stevija je krasna v mlečnih in sadnih izdelkih, je pa zahtevna pri uporabi pri peki, ker manjka volumen (nadomestimo z več moke ali lešnikov). Ima pa odlično lastnost, da ne izgubi sladkobe pri višjih temperaturah.



O stevii smo našli nekaj napotkov za uporabo ....
(Vir:  http://www.pozitivke.net)

Liste stevie uporabimo za sladkanje vode, omak, čajev, juh in ostale hrane: če položimo list stevije na jezik, brez žvečenja, bomo še kar nekaj časa imeli v ustih občutek svežine. Zmečkan list damo lahko tudi med lica in dlesen (podobno kot nekateri uporabljajo tobak). Če list zgrizemo, se namreč izločajo nekatere grenke snovi, ki pa niso moteče, če pomislimo koliko koristijo našemu zdravju.

Posušeni in zdrobljeni listi se uporabljajo kot dišavnica. Listi ne bodo samo povečali prehranske vrednosti vašega obroka ali napitka, temveč bodo tudi ojačali naravno aromo jedi z rahlo sladkim okusom. Dodajte nekaj listov zelenjavi ali mesu med samim kuhanjem ali dušenjem. Višje temperature pospešujejo izločanje sladkosti. Preizkusite cele liste v omakah za jedi na žaru, sladko kislih omakah, dušenjih, juhah, stročnicah, čilijih, picah, jabolčnih omakah, žitnih kašah. Všeč vam bodo na pečenem ali zmečkanem krompirju, dodani samostojno ali v kombinaciji z ostalimi začimbami. Dodajte zdrobljene posušene ali sveže liste kruhu ali piškotom, cookijem, lahko jih posujete po površini pred samo peko. Posujte jih po zeleni solati ali jih dodajte k solatnim prelivom. Uporaba listov stevije je tako raznolika kot vaša domišljija.

Z listi stevije pripravimo okusne in zelo zdravilne napitke. 1 zravnana jušna žlica posušene stevije zasladi 2-6 skodelic napitka odvisno od želene sladkosti in arome ter vrste napitka. Listi stevije se uporabljajo za stevijin čaj ali za hladne ali tople napitke. Seveda pa moramo biti pozorni na to, da se v hladni tekočini sladki glikozidi izločajo veliko počasneje kot v vroči. Za hladne napitke je priporočljivo pripraviti čajni koncentrat z vročo vodo. Po 3-5 minutah se doda led, da se pospeši hlajenje. Ko je čajni koncentrat ohlajen, ga dodajamo drugim hladnim napitkom. V tem primeru je stevija dodatek velike prehranske vrednosti in istočasno sladilo.

Za pripravo šibkega koncentrata dajte v skodelico 1 jušno žlico posušenih listov stevije in prelijte z vročo vodo. Lahko pripravite močnejši koncentrat z več stevije in s kuhanjem na visoki temperaturi, vendar brez vretja. Odstavite in pustite 3-5 minut ali dokler ni dovolj hladno za uporabo. Koncentrat hranite v hladilniku za kasnejšo uporabo. Stevijo lahko dodamo tudi direktno v druge napitke. Mame imajo izkušnje z zamrznjenim čajem, ki ga otroci obožujejo kot ledene lizike z veliko hranilno vrednostjo, kot zdrav posladek. Krasno se obnese tudi kombinacija z yerba maté čajem, ki se mu pred zmrzovanjem doda stevijin čaj. Kombinacija teh dveh čajev zagotavlja neverjetno veliko vitaminov, mineralov in ostalih sestavin, ki so nujne potrebne v razvoju otrok, v zelo okusni obliki, ki jo telo zelo hitro asimilira. Seveda se lahko uporabi tudi v drugih kombinacijah. Uporabite koncentracijo, ki je vašim otrokom najljubša. Te zmrzline bodo otrokom zmanjšale potrebe po ostalih sladkarijah in jim hkrati zboljšale stanje zob in dlesni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar