26. nov. 2012

Topinambur - hranljiva divja zelenjava

Dušen, v omakah, juhah ali surov - odličen vsepovsd, le v naši prehranski navadi ga ni.




Topinambur izvira iz Severne Amerike. Spada med divjo hrano in je zelo zdrav. V Sloveniji je bil poznan predvsem kot krmna rastlina, manj pa kot izredno zdravo in bazično živilo, ki si ga lahko privoščimo v okusni solati. Počasi in vztrajno pa si utira pot tudi na naše krožnike.

Topinambur je sorodnik sončnice. Je trajna rastlina, ki ima pod zemljo podolgovate bradavičaste gomolje. Iz gomolja požene spomladi več zeljastih stebel, ki v odvisnosti od sorte in rastišča zrastejo od 1,5 do 3 m visoko in postopoma olesenijo.

Edinstvena vsebnost hranilnih snovi, mineralov in vitaminov uvršča topinambur med zelo zdravo zelenjavo.

Prehranski pomen
V primerjavi s krompirjem v katerem je glavni ogljikov hidrat škrob, vsebuje topinambur približno 20 % inulina. Ta je sestavljen iz molekul sadnega sladkorja, oziroma fruktoze, medtem ko sestavljajo škrob molekule glukoze. Gomolji, izkopani jeseni, vsebujejo precej več inulina kot gomolji izkopani spomladi, saj se inulin čez zimo preoblikuje v druge sladkorje, zlasti v fruktozo. Gomolji v zemlji prenesejo temperaturo do -30 °C.

Poleg inulina je v suhi snovi gomolja še približno 2 % beljakovin in 0,2 % maščob, od mineralov Fe, Si, K, P, Ca, od vitaminov so zastopani A, B1, B2, in C ter fosfatida holin in lecitin. Lecitin omogoča prenos maščobnih kislin in presnovo holesterina. Holin je sestavni del lecitina, ki vzdržuje raven krvnega tlaka. Pomembna je tudi vsebnost levulina in balastnih snovi, ki uravnavajo prebavo in pomagajo pri odpravljanju zapeke.



Topinambur, ki je pripravljen za sušenje
Uporaba
Korenike le dobro operemo  s ščetko in jih ne lupimo. Povrhnjica ni debela, pod njo  je veliko koristnih mineralov in drugih hranil.

Sveže gomolje tanko narežemo ali naribamo v solate. Lahko jih narežemo na koščke in si jih privoščimo z začimbnimi omakami. Dobro se podajo tudi sadnim in mešanim solatam skupaj z jabolki, lešniki, orehi in rozinami.

Kombinacij topinamburja in raznih začimb je ogromno, saj se zaradi svojega nevtralnega okusa ujema skoraj z vsemi. Morda pa ga poskusite s česnom, svežo baziliko, peteršiljem, zmletim janežem..

Nekaj namigov:
- Juha iz topinamburja
- Topinambur z jabolki
- Pečen topinambur
- Topinambur v solati

Ni komentarjev:

Objavite komentar