21. okt. 2012

Kako shraniti peteršilj, da ohrani največ arome?

Najpogostejše uporabljeno zelišče v kulinariki. Dobro se ujema skoraj z vsemi začimbami in zelišči.

 

Peteršiljev pesto  s česnom

Klasični pesto katerega uporabljamo za vse vrste jedi, ko nimamo več svežega. Posušen peteršilj namreč izgubi večino arome in zdravilnih učinkovin, zato je boljši ta, ki je namočen v olju.


V možnarju  stremo stroke česna. V električnem mešalniku stresemo osušene peteršiljeve liste nato med mešanjem postopoma prilijemo olivno olje. Dodamo česen, ščepec sveže mletega  popra in po okusu limonin sok. Premešamo in ko nam je razmerje med česnom in peterišiljem všeč, zmes nadevamo v manjše kozarčke. Ko kozarec  napolnimo, prelijem čez še malo oljčnega olja.


Peteršiljev pesto z veliko česna za ribje jedi.

 

 

Peteršilj  z mandlji

Z njim obogatimo vse vrste jedi, še posebej pa se prilega špagetom.
Vir recepta: http://okusno.je

Pripravimo si kozarce za vlaganje. Mandlje stresemo na leseno desko in grobo sesekljamo. Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri brez maščobe prepražimo mandlje, da se rahlo obarvajo. Med praženjem ponev večkrat potresemo, da se mandlji enakomerno popražijo. Nato jih stresemo v skledico in počakamo, da se ohladijo.


Peteršilj temeljito operemo, osušimo in osmukamo listke. Česen olupimo in narežemo na četrtine. V električni mešalnik stresemo peteršiljeve listke, mandlje, česen, sir in približno pol žličke soli. Sestavine dobro zmiksamo, nato pa prilijemo še preostanek olja.

Peteršiljev pesto po okusu dodatno začinimo s soljo in poprom, nato pa ga nadevamo v kozarce. Po vrhu ga poravnamo in do vrha kozarca zalijemo z olivnim oljem. Kozarce dobro zapremo, nato pa shranimo v hladilnik.


Peteršilj je možno tudi zamrznit z ostalimi zelišči ali narediti ledene zeliščne kocke z oljem. 
Vir foto: The Secret Garden

Ni komentarjev:

Objavite komentar