2. nov. 2011

Topinambur - premalo poznan gomolj



Na fotografiji levo je surov nariban topinambur z jabolki, na desni strani pa juha iz topinamburja.

 Zabojčki , 2.11.2011:
Mali zabojček vsebuje: 500 g topinamburja, 250 g korenja, 1 gomoljno zeleno, 1 manjšo glavo zelja, 250 g kodrastega listnatega ohrovta, 100 g rukole in 1 endivijo.
Srednji zabojček vsebuje: 1 endivijo, 1 kg krompirja, 500 g topinamburja, 1 bučo sucrine*, 250 g korenja, 100 g česna, 250 g čebule, 1 stebelno zeleno, 500 g črne rekdve, okoli 500 g cvetače* in šop listnatega  ohrovta. 
Veliki zabojček vsebuje:1 kg krompirja, 500 g topinamburja, 1 večjo bučo sucrine*, 250 g korenja, 250 g čebule, 100 g česna, 500 g črne redkve, 1 glavo zelja, 100 g rukole, 1 stebelno zeleno, 250 g listnatega ohrovta, 1 glavnati ohrovt in endivijo. 

Svež stisnjen sok iz topinambura.
::::::::::::::::::::::::::::::::::
Opombe:
* Pri cvetači se žal  pozna pozeba. Ker je potrebno kakšen njen del obrezati, ste jo dobili nekoliko več.
* Tisti, ki še ne poznate  topinambura,  si lahko več o njem  preberete tukaj.  Dober je  nariban z jabolki ali pa vas bo  presenetila slastna  juha
* Buča sucrine ima oranžno meso, čvrsto, sladko meso in tanko lupino. Še posebej zanimiva je zato, ker ne vsebuje veliko vode, zato ožemanje mesa pred pripravo jedi sploh ni potrebno. Primerna je za sladke jedi, okusna pa je tudi surova. Zelo dobra je naribana v solati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar