6. jun. 2011

Komarčki v tedenskih zabojčkih

Česnov zvonček je specialiteta. Foto: Tina g

 Ponedeljkovi in četrtkovi  zabojčki:
Mali zabojček vsebuje: 1 solato,  1 kg mladega krompirja, 1 kolerabico, ki so sedaj že prave žoge, 500 g bučk, 1 paket blitve, 1 komarček in šopek  brokolija (cvetni popki  stranskih poganjkov).
Srednji zabojček vsebuje: 2 solati. 1,5 kg krompirja, 2 veliki kolerabici, 1 šopek mladega korenčka z listi*, 1 paket blitve, komarček, 100 g mladega česna**, 100 g čebule in liste brokolija***.
Veliki zabojček vsebuje: 2 solati, 2 kg mladega krompirja, 2 veliki kolerabici, 1 šop mladega korenja z lisiti*, 1 paket blitve, 0,5 kg mladega graha, 1 komarček, 1 paket špinače, 100 g mladega česna**, 100 g mlade čebule.


Opombe in priporočila: 
* korenčkovi listi so odlični v juhah, omakah, v smoothijih ali na drobno narezani v solati. Škoda jih je zavreči, ko so še tako lepi in sveži.
 ** nekateri česni imajo zvonček -  prsek, ki je specialiteta in je  posebebno cenjen v  italijanski kulinariki.
*** Tudi listi brokolija so užitni! Nekateri jih uporabljajo za smoothie, v mešalniku jih skupaj z sadjem zmiksajo in dobijo odličen, predvsem pa zdrav napitek. Lahko jih daste  tudi v vrelo vodo, počakajte da se zmehčajo, odcedite, narežite na trakove, dodate strt česen, oljčno olje, limonin sok, sol in ostale začimbe po želji. Uprabni so tudi za omake ali juhe. Vredno je poskusiti. 



V teh oziroma preteklih  tednih ste najbrž vsi opazili kakšne uši na špinači in žal je tako, da kaj dosti nismo mogli narediti. Vreme je za ta čas pretoplo in uši so žal del življenja. Najbolj napadene primerke smo sicer izločevali, a vseeno …. Če špinačo ali ostale stvari napadene z ušmi, pustite namočene v slani vodi, bodo tudi uši izginile. 


P..s: Zahvaljujeva se za darilce ...

2 komentarja:

  1. Pozdravljeni,
    mi lahko prosim poveste, kako se pripravlja česnov zvonček?
    Hvala, Polona

    OdgovoriIzbriši
  2. Polona.

    Česnovi zvončki, mi jim pravimo pski, so zame res vrhunska specialiteta.

    Njihova uporaba je količinsko odvisna od našega okusa, drugače pa je omejena samo z domišljijo.

    Pske narežemo na manjše ali večje kolobarje, glede na način uporabe, do zvončka (spodnji del).

    Uporabimo ga:
    - kot začimbo povsod tam, kjer po navadi uporabljamo česen (solata, radič....). Poiskusite vmešati kakšno žličko drobnih kolobarčkov v krožnik zelenjavne mineštre (enolončnice), pašte (testenine), razne namaze (npr. tunin), riževo solato in podobno.
    - Kot sestavina jedi: Uporabimo večje količine. Pski s toplotno obdelavo (kuhanjem ali pečenjem) izgubljajo ostrino. Na žalost se izgublja tudi okus, zato je treba najti neko srednjo pot oz jih kuhati glede na količino in naš okus. Lahko jih dodamo v mineštro kot vsako drugo zelenjavo (po mojem okusu bolj proti koncu kuhanja). Jaz jih obožujem s pečenim mladim krompirčkom (ko je krompirček že iz pečice ga posujte še s sesekljanim petešiljem), v blitvi ali špinači, zelenjavnih polpetih in podobno. Klasika so pski z jajci: Jajca vmešamo na oljčnem olju. Preden popolnoma zakrknejo dodamo pske in spečemo do konca. Njam.

    Skratka, uporaba pskov je možna praktično pri vsakem obroku. Sezona pskov je (pre)kratka, zato se jih ne naveličamo.

    Lep pozdrav.
    Sandi

    OdgovoriIzbriši