22. mar. 2011

Obisk švicarskega inštituta


Inštitut za trajnostni razvoj je prejšnji teden  gostil ugleden švicarski Inštitut FIBL, ki se že več kot 30 let ukvarja z raziskavami ekološkega kmetijstva in je (zanimivo!) v zasebni lasti. Njihov terenski svetovalec si je ogledal tudi našo kmetijo, kjer ga je Peter seznanil s stanjem ekološkega kmetijstva pri nas,  poskušali smo poiskati vzroke, zakaj nas ni več, predvsem pa smo si želeli praktične nasvete na konkretne pridelovalne probleme. 

Pokazalo se je, da Švicarji nimajo takšnih problemov s strunami kot jih imamo pri nas ( v njihovi izdani vsakoletni publikaciji  jih sploh ne omenjajo),  prav tako se ne ubadajo tako zelo s čebulno in korenčkovo muho, predvsem pa na veliko  uporabljajo spinosad (metabolni produkt naravne bakterije Saccharopolyspora spinosa). Mi ga ne, ker je enostavno predrag, sicer pa zelo učinkovito naravno sredstvo za vse vrste žuželk, ki jih ne maramo na rastlinah (zavrtačev, vešč, sovk, moljev, nekaterih hroščkov, resarjev, grizlic). Pri brstičnem ohrovtom nam je bil podani namig, da naj zamenjamo sorto, zanimiva pa je tudi uporaba mrež proti kapusovem belinu.

Švicarji trenutno delajo  zanimive poskuse s pasovi cvetličnih rastlin (plavica in druge rastline) z namenom privabljanja koristnih žuželk. Na rezultate bomo morali še malo počakati, med tem pa si bomo pridobivali nove izkušnje z gojenjem ekološke zelenjave. Vsekakor pa je naša želja, da bi z njimi  sodelovali tudi v prihodnje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar