19. avg. 2010

Tedenska ponudba - 19.8.2010

Krompir Vitelotte & pisani korenček Harlequin
Foto: Tina g, Peter S.



Tokrat je v velikem zabojčku naslednja zelenjava:
1 glava solate, 100 g česna, 400 g čebule, 400 g kumar, 600 g paprik, 2 korena peteršilja, 300 g rdečega korenja, šop peteršilja, 1 šop blitve (cca. 200 g), 1 mlada zelena, 1,5 kg krompirja, 500 g paradižnika, 1 velika buča (tip patišonke), kos večje bučke zucchini, 2 mlada pastinaka, 10 strokov okre.

V majhnem zabojčku je naslednja zelenjava:
1 glava solate, 200 g čebule, 300 g paprik, 300 g korenja, 1 šopek peteršilja, 1 šop blitve (cca. 200 g), 1 kg krompirja, 1 buča (tip patišonke), manjša buča hokkaido, 1 mladi pastinak, 2 velika stroka okre in 1 manjši.



Komentar 1: V prosti izbiri je bil v ponudbi tudi krompir sorte vitellote, ni pa bilo plodov okre. Obe povrtnini sta iz eksperimentalnega vrta in nista bili namenjeni za prodajo v širšem obsegu, zato so bile količine močno omejene. Pri vijoličnem krompirju ne lupit surovih gomoljev, ker so predrobni, ampak jih skuhajte v vreli vodi in jih šele nato olupite... Sama ga imam zelo rada zaradi okusa in barve, ki tudi po kuhanju ostaja vijoličen. Prav tako je ta sorta zelo podobna tistim, pravim prastarim - ko še ni bilo agresivnih žlahtnenj na večjo produktivnost in podobno...

Podobno je tudi s sorto modrega krompirja, ki ima okrogle in debelejše gomolje, se pa precej bolj razkuha kot vitelotte.

Komentar 2: Žal nam paradižniki ne uspevajo najbolje in precej pokajo. Zdijo se nam sicer okusni, žal pa trpi njihov izgled. Vsekakor pa ni razlog ta, da so takšni zato, ker so pač eko! :)) Takšni so zato, ker ljubljansko podnebje ni ravno ugodno za gojenje plodovk, kriva so tudi semena, malo krivde pa nosimo tudi mi kot pridelovalci, ker jim ne nudimo optimalnih pogojev....

Ni komentarjev:

Objavite komentar