Foto: Darko P.
Očisti in operi približno :
1kg peteršilja (koren in perje)
1kg pora (lahko malo manj )
manjši gomolj zelene s perjem
nekaj vejic luštreka
Zelenjavo lahko kombiniramo poljubno od količin in vrst zelenjave, včasih dodam spomladansko kolerabico ali rumeno kolerabo ali dodajam različne začimbe (šetraj, majaron,timijan ) vse pač odvisno od okusa in namena uporabe. Zgoraj navedene količine dajo najbolj nevtralen okus. Mešanico zelenjave in soli napolni v manjše kozarce in navadno zapri. Sol je tista, ki konzervira, zato jo mora biti vsaj 30 procentov, nekateri prisegajo celo na 40.
Druge soli pri kuhanju ne uporabljam, ker količino vegete prilagodim porabi soli.
Uporaba:
Odlično se poda skoraj vsem jedem, odlično se poda k skuti za nadev slanih štrukljev, kot dodatek pri izdelavi raznih zelenjavnih polpetov, pri smetanovih prelivih za testenine ,da o raznih juhah sploh ne govorim.
Ni komentarjev:
Objavite komentar