Ali ste vedeli?Ali ste vedeli, da ekološko kmetovanje lahko nahrani svet?!

Ali ste vedeli, da :

- v Sloveniji vsak dan umre okoli 7 kmetij?!

- na svetu na vsakih 20 minut umre ena kmetija?!

- svetovno gledano; vsako minuto izumre ena varieteta ali lokalna, tradicionalna pasma?

- 38 % od svetovnih kmetijskih površin zaradi kemičnega onesnaženja in posledic lahkotopnih sintetičnih gnojil ni več rodovitna? Pa je nekoč bila!

- je Ameriška organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO) prišla do sklepa, da lahko ekološko kmetijstvo nahrani 6 milijard ljudi? Popolno nasprotje od prepričanja slovenskega ministrstva!

- je industrijsko kmetijstvo odgovorno za izpust 40 % vseh toplogrednih plinov (metan, kmetijski stroji, gnojila, škropiva)?

- so ljudje, ki se ukvarjajo s kmetovanjem na manjših in srednje velikih kmetijah prisiljeni, da zapustijo podeželje zaradi preskromnega mesečnega dohodka in se morajo preseliti v mesta. S tem se svetovna lakota in revščina le še poglabljata.

- se je industrijsko kmetijstvo razvilo kot odgovor na tiste potrošnike, ki iščejo izdelke z najnižjo ceno? Potrošniki se morajo začeti zavedati o tem kaj počnejo. Imajo namreč moč, da kmetu ponovno podajo roko.

- v Franciji obstaja društvo za ohranitev malega kmetijstva (AMAP), ki si prizadeva za neposredno prodajo od kmetov in utrjuje vezi med znanimi potrošniki in pridelovalci živil? Njihovo članstvo že šteje čez 1000 uporabnikov in je potrošnja in pridelava vezana na letne čase. Prav tako za prevoz živil ni porabljeno nič nafte. Potrošniki za tedensko ekološko košarico odštejejo približno 25 evrov. Prav tako v društvu pridelujejo stare sorte, ki jih na policah supermarketih ne najdemo.

- je od leta 1900 izginilo okoli 90 % avtohtonih trsov, predvsem zaradi standardizacije v vinogradništvu? V francoskem društvu "Vinograd in kultura" so prepričani, da je vinograd ljubezen med zemljo in človekom in da ni opravičila za trajno izpodrivanje trsov z manjšo donosnostjo.

- neposredna kmetijska plačila za ohranjanje podeželja bolj podpirajo intenzivno kmetijstvo, preobremenjenost okolja kot da bi stabilizirala kmečko prebivalstvo na podeželju? Politika je soodgovorna za slabo stanje kmetijstva in okolja v naših krajih!