26. okt. 2021

Poznate emmer? Ste ga že preizkusili ..

Žito emmer je starodavno žito, idealno za marsikatero dobroto!

Tale predstavitev je sicer na našem blogu že bila predstavljena, a ker gre še vedno za  manj poznano žito in ker jeseni večkrat zadiši po  piškotkih (iz emmerja so tako polnega, oreškastega okusa) , objavljamo še enkrat! Res sva hvaležna, da imava možnost pridelovat to krasno žito! In da iz njega nastaja toliko različnih dobrot .. Od pizz do pit.. :))) 

 

Žito MMER ali dvozrnica (v Italija jo poznajo kot "farro medio" ) spada med pražita, a tako kot pira vsebuje gluten, ki pa se po sestavi nekoliko razlikuje od nanavne pšenice. A za razliko od pire, gre pri emmerju za trdo žito kot je na primer durum. Odlikuje ga visoka vsebnost beljakovin. Tudi mineralna vsebnost pri emmerju je bistveno višja kot pri pšenici. Literature navajajo, da najstarejša najdba priča, da izvira iz bližnjega vzhoda že pred 9.500 leti.

Palačinkam narejene iz 100 % emmer moke, daje to žito polnejši, sladkasti okus.

Zapeljivim čajnim piškotkom narejeni iz emmer moke - kot da bi želeli malo zavajat, da smo dodali še oreščke, pa jih nismo :))

Vlečeno testo iz 100 % emmer moke bo mogoče robustnejše kot se za polnovredno moko tudi spodobi. Odlični so tako sadni kot zelenjavni zavitki. Naslednji dan še slajši. Velikokrat preizkušeno!

Idelano žito za široke ali ozke rezance in za vseh vrst doma narejenih makaronov. Pite - slane & sladke za vse letne čase, za vse priložnosti.

Njoki - seveda, zelo priporočljivo!

Nisem omenila še kruha? Zato, ker gre za trdo žito in načeloma ne slaviravno kot žito primerno za kruh, a ko se sem se opogumila, je uspel! Seveda, če ne pričakujete puhastega in mehkega, ampak hranljivega in dobrega ..

Tudi drožasti je super! Če se meša s pol belo pirino, ga jesta tudi otroka ..


O pridelavi ..
Emmer pridelujeva v Ljubljani na kmetiji Petrovih staršev, a emmer poseje in zmelje Peter sam (lasten kombajn in mlin) . Petrova kmetija Studen je v ekološko kmetijo vključena v celoti že od leta 1997/8 ko se je pri nas začelo uradno certificiranje Še danes ohranja ekološki certifikat .. :)) Midva sva vesela, da imava možnost pridelovanja tega odličnega in vsestransko uporabnega žita!

Ni komentarjev:

Objavite komentar