19. jan. 2019

Kaj bova delala v letu 2019?




Semena so v glavnem pri hiši, Peter seje čedalje več ..V rastlinjaku imava le cepljene paradižnike, zato se je potrebno počasi pripravit .. Cepiva še jajčevce, lubenice in melone.
V spomladanskem terminu se najbrž obetala delavnica setve s "paperpoti" Tudi za naju je to nekaj novega, zato jih Peter pride preizkuša ...
Še vedno se učiva gojit najrazličnejše poganjke in trave za sočenje in razvija se ideja za gostinsko ponudbo. Da bova zanesljiva, pestra in kvalitetna!



Kaj novega bova letos sejala? Poleg ingverja bova letos pripraviva še sadike kurkume. Še več bo pelatov za mezgo, tudi več okre. Iz radovednosti pa imava v načrtu posejati še sladek pelin.
Z rednimi tedenskimi zabojčki običajno pričnemo z jagodami v maju, slastno zeleno solato in prvim mladim krompirčkom.
V juniju se nam obeta še več listnate zelenjave, bučk, stročjega fižola, boba, graha, mladega zelja, rdeče pesa (letos bo na voljo tudi rumena in bela! ), korenčka in še kaj ..
V juliju in avgustu prevladujejo plodovke: od paradižnikov, jajčevcev, kumar, melon, lubenic in bučk. Pa seveda okra, ki ljubi vroče dni. Nad robidami sva naravnost navdušena, mogoče bo še kaj malin.
V septembru nabirava še večino zelenjadnic poletnih mesecev, se pa pridružujejo še fige in namizno grozdje. Vsako leto ga bo več, saj so trte vsako leto starejše.


V oktobru, novembru in decembru - meseci, ko se počasi poslavljajo plodovke, izkopavava sladek krompir, topinambur, obsedeni smo z najrazličnejšimi bučami in vrača se pestrost listnate zelenjave. Ker so dnevi kratki, azijska listnata zelenjava ne gre v cvet, zaradi mrzlih dni radič dobiva značilne rdeče listke. Tukaj so še korenovke - korenček (kateri nama dela kar nekaj preglavic), gomoljna zelena, koleraba, repa in še kaj. In seveda stari prijatelj mraza - različni ohrovti.
Čeprav naju zebe, z mislimi sva že pri pomladi :) Grem pogledat, če je še kaj zmrznjenih jagod! :) Pridišale so ..


Ni komentarjev:

Objavite komentar