10. avg. 2017

Ekološki kmetje smo tudi malo egoistični...

... ker se NE ŽELIMO izpostavljati strupenim odmerkom škropiv!

Pri  porabi veliko večina škropiv, ki so dovoljena v konvencionalnem kmetijstvu, je ravno  kmet, ki največ tvega za svoje zdravje. Eko kmetje smo lahko veseli, da nam ni potrebno postavljat svoje zdravje na kocko...Jupiii! :-) 
 Potem seveda šele pridejo drugi vidiki oziroma prednosti ekološkega kmetovanja, kot so na primer:
Dodajte napis

  • skrb za najbližjo okolico in živo prst 
  • varovanje vodnih virov
  • biotska raznovrstnost tako na njivah, sadovnjakih kot tudi v neposredni okolici, ki nas obdaja
  • in  nenazadnje, potrošnik dobi nekaj, kar je za njega enostavno boljša izbira! 
Zakaj ima v vsakem pogledu ekološko kmetijstvo prednost, zelo  priporočava ogled kratkega filma, žal pa je le v angleščini.  
Shift predstavlja dokumentarec o tem, kako pomembno je uživati BIO (Organic) hrano in kaj pravzaprav pomeni BIO/EKO hrana. Zanimiva predstavitev, ki je sicer prvenstveno namenjena manj ozaveščenim in poučenim.
 Za ogled KLIKNI SEM! 

Med tem ko se sladkamo  z melono, sporočava še vsebino tokratnih zabojčkov:


Melona je prava zakladnica kalcija, bakra, fosforja, magnezija,
železa in kalija, vsebuje tudi vitamina C in A ter folno kislino. 
Majhen: krompir (1 kg), paradižnik (mešan, 1 kg), paprike (0,25 kg), jajčevci (0,3 kg), čebula (0,25 kg), šopek zelene, lubenica in majhna melona

Srednji: krompir (1 kg), korenje (0,25 kg), paradižnik (mešan, 1 kg)  paprika (0,25 kg), jajčevci (0,5 kg), čebula (0,25 kg), špinača (0,25 kg), kumare (0,5 kg), buča špagetarica inmelona

Velik:  krompir (1 kg), korenje (0,25 kg), paradižnik (mešan, 1 kg), paprika (0,5 kg), jajčevci (0,5 kg), kumare (0,5 kg), špinača ali blitva (0,25 kg), tolščak (0,25 kg), česen (0,1 kg), čebula (0,25 kg), bučke (0,5 kg), lubenica in melona

 HLADNA JUHA IZ MELONE

Sestavine za hladno juho iz melone. Poda se še listek bazilike.

 Melono zmiksamo skupaj z eno
kumaro, strokom česna (po želji), sokom polovice limone in
 šopkom bazilike.


Vir navdiha za odlično jed:
https://www.bodieko.si/melona

Ni komentarjev:

Objavite komentar