27. avg. 2015

Fige, grozdje, tolščak ...






O tolščaku ali portulaku

(Vir: Lejca - zdravilne rastline in izdelki)
Portulak ali bolj znan kot tolščak je vsem vrtičkarjem zelo poznan plevel, ki pa ni samo užiten, pač pa je tudi zdravilen. Med drugim vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin, katere najdemo predvsem v ribah.

Tolš­čak upo­rab­lja­mo svež kot list­no ze­le­nja­vo vse po­let­je. Soč­ne li­ste in steb­la lah­ko upora­bi­mo kot špi­nač­no ze­le­nja­vo ali kot do­da­tek k so­la­tam, ze­lišč­nim oma­kam in sku­ti. Ima­jo os­ve­ži­len, ki­sel­kast, ne­ko­li­ko slan okus in limonin okus po špinači. Že stoletja ga jedo v Indiji, z njim gostijo juhe in omake. Če ga samo blanširamo, se izognemo pretirani sluzi, ki jo izloči. Lahko ga celo vlagamo v jabolčni kis, skupaj s česnom in pekočimi paprikami ali poprom.

Zanimiv recept:
Za pripravo pesta s tolščakom potrebujemo: - 120 g svežih listov tolščaka - 80 g parmezana - 2 stroka česna - 60 g pinjol - 0,25 žličke soli - 2 ščepca popra - 5 žlic olivnega olja Liste tolščka operemo in dobro osušimo. Parmezan naribamo, česen pa olupimo in stremo. Tolšča, česen, parmezan, pinjole, sol in poper stresemo v električni mešalnik in miksamo toliko časa, da dobimo skoraj gladko kremasto zmes. Med mešanjem postopoma prilivamo olivno olje. Pripravljen pesto nadevamo v kozarce. Po vrhu ga poravnamo in do vrha kozarca zalijemo z olivnim oljem. Kozarce dobro zapremo, nato pa shranimo v hladilnik. Uporabljamo ga za testenine, kot dodatek k popečeni zelenjavi, kot omaka za pomakanje ali kot namaz.


Priporočamo svežega narezanega v mešani solati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar