23. okt. 2014

Vabimo vas ...

Vabilo  na dan odprtih vrat zelenjavnih zabojčkov    Brevkine svežine 


Dobimo se drugo soboto v novembru (8.11.), malo preden se mošt spremeni v vino.


Na dvorišču kmetije Ipavec  (zaselek Potok) se bomo zbrali okoli 13. ure, kjer vam bomo predstavili našo dejavnost in se nato podali na njivo,  v sadovnjak in pašnik, kjer se trenutno pasejo ovčke in avtohtono škotsko govedo Galloway. Zaključili bomo s toplo juho,  odžejali se z domačim grozdnim  sokom in preverili, kako je z Martinom in njegovim vinom.  

Zaradi lažje organizacije so prijave obvezne na naš mail:


Letos je že PETO LETO, odkar se ukvarjamo z zelenjavnimi zabojčki. In že tretje leto odkar kmetujemo na Vipavskem.  In kako nam gre? S katerimi izzivi se soočamo? Je pridelovanje ekološke zelenjave nekaj povsem enostavnega ali zahteva kaj znanja, nenehnega opazovanja in ukrepanja v primerih, ko ne gre vse po načrtu …..


Peter pravi, da je njegov veliki šef VREME.  In res je vreme poleg dejavnosti kmeta najpogostejša neznanka, ki vpliva na to, kakšna bo zelenjava, če bo zrastla in kako hitro. Vreme ima močan vpliv na to ali bo zelenjava takšna kot mora bit ali se bomo morali soočiti z določenimi pomanjkljivostmi. Kot na primer v letošnjem letu, ko praktično nismo pridelali okusnih melon (in kako dobre so te bile v prejšnjem letu!), ali pa  sprva sijajne  cvetače in brokoliji pred nami postajali čedalje manj privlačni in na koncu jih je mulčar zbrisal z obličja Zemlje. 

Tudi KMETIJA IPAVEC igra pomembno sestavno vlogo pri naših zabojčkih. Iz tipično  vinogradniške kmetije se je  le v nekaj letih spremenila v ekološko kmetijo z mladimi sadovnjaki, novim rastlinjakom in pašniki.

Ni komentarjev:

Objavite komentar