1. dec. 2013

Jedi iz surove repe

Naša repnjača. Bila nam je všeč.
Zeleni zabojček je pred časom zbral precej receptov  o uporabi surove repe. In mi smo danes naredili repnjačo (na fotografiji). Zdi se nam zanimiva jed in res ne vemo, zakaj je ni več na našem jedilniku. Večina receptov, ki jih najdemo je repa v kombinaciji mleka, masla, kisle smetane, jogurta. Zdi se, da repa naravnost ljubi mlečno osnovo. 

Posredujemo recept za repnjačo ..
Testo:
  • 400 g moke
  • 30 g kvasa
  • 100 g masti
  • 0,5 dl mleka (! ali manj)
  • sol
Nadev:
  • 1500 g belih rep
  • 80 g masti ali masla
  • 2 jajci
  • 0,5 dl kisle smetane
  • sol
Iz presejane moke, vzhajanega kvasa, soli in masti zamesimo testo. Pokrijemo in damo na toplo vzhajat, nato ga centimeter debelo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač. Potresemo z nadevom iz bele repe (repo olupimo, naribamo, solimo in pustimo, da se voda izloči, odcedimo, nato popražimo ožeto repo na maščobi, da preostanek vode izpari). Pečemo pri srednji temperaturi. Tik pred koncem prelijemo s smetano, v kateri smo razžvrkljali jajca. Zapečemo, razrežemo in ponudimo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar