5. sep. 2013

Vsebina tedenskih zabojčkov in nekaj o kreši


Krešo imamo letos prvič in bili bi veseli vašega mnenja (seveda od tistih, ki ste jo prejeli). Poznamo ogromno vrst kreš, tudi take z okusom ananasa in podobno. Priporočamo surovo krešo v solati ali na kruhu, če pa se primeša h kuhani hrani, pa naj bo to čisto na koncu. Iz nje se da narediti tudi odličen skutin namaz.




Vir spodnega prispevka: www.zazdravje.net

Kreša vsebuje veliko vitamina C (več kot limone), vitamina A ter vitamine iz skupine B. Zanimivost kreše je tudi jod, ki ga vsebuje v sledeh in je pomemben za normalno delovanje ščitnice. Med deficitarne snovi, ki jih danes tako zelo potrebujemo, sodijo tudi železo, kalcij, krom in folna kislina, ki jih vse najdemo v kreši.

Alfred Vogel, pionir naravnega zdravljenja, je svojim bolnikom priporočal vse vrste kreše. Čeprav ni poznal natančnega mehanizma delovanja, je zgolj z opazovanjem svojih bolnikov in mnogih drugih ugotovil, da so bili tisti, ki so krešo redno uvrščali na svoj jedilnik, mnogo odpornejši. Kreša deluje tudi proti bakterijam. Svežo solato iz različnih vrst kreše je zato priporočal vsem ljudem, zlasti pa zelo bolnim, denimo rakavim bolnikom.

Kreša prečiščuje kri, pospešuje presnovo, odpravlja zaprtje in povečuje izločanje seča. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov jo lahko uporabimo tudi pri spomladanskih očiščevalnih kurah. Sodobni naturopati ji priznavajo, da je odličen sinergent – pomaga do boljšega izkoristka marsikaterega prehranskega dopolnila, zato jo dodajajo vitaminom in rudninam, da bi izboljšali njihovo razpoložljivost v telesu.

Ker jo enostavno kalimo, je najcenejša in najbolj dragocena zelenjava v predpomladanskem času, ko sta sadje in zelenjava, ki ju lahko kupimo v trgovinah, vse bolj prazna. Tradicionalna kitajska medicina krešo opisuje kot hladno in grenko začimbo. Uporablja se tako posušena rastlina v obliki praška kot njeno seme. Je ena izmed redkih rastlin, ki hkrati uravnava pet meridijanov: pljuč, srca, jeter, želodca in mehurja. Ta začimba vsebuje tako zelo velike moči, da jo svetujejo pri hujših boleznih, kot so pljučni edem, oslovski kašelj, vnetje poprsnice, akutno vnetje ledvic in motnje v motoriki želodca. Pripravke iz kreše svetujejo pri pnevmotoraksu, da zacelijo predrto pljučno opno in preprečijo nevarno zlepljanje pljuč.





Ni komentarjev:

Objavite komentar