29. jul. 2012

Prve lubenice za poletno osvežitev



Spomladi smo posadili njene pečke, nato presadili sadike, sedaj pa pobiramo prve sladke sadeže.

Sadimo manjše lubenice ( cca 1 kg ali malo več), saj se nam zdijo za uporabo bolj praktične.

Prehranski pomen

 Lubenica je najbolj voden, vendar zelo sladek sadež z okoli 8 % sladkorjev. Po vsebnosti vitaminov in rudnin ne izstopa, zato pa je v njih glede na količine, ki jih lahko pojemo, vseeno veliko teh hranilnih snovi.

V zadnjem času lubenica pridobiva pri pomenu zaradi likopina - rdečega barvila, ki je tudi v paradižnikih. Tako kot beta karoten sodi med karotenoide, rastlinska barvila, ki so jih do sedaj raziskali  več kot 600. Karotenoidi  delujejo antioksidativno in spodbujajo tvorbo celic, ki skrbijo za obrambo telesa pred mikrovsiljivci; tako likopin med drugim nevtralizira proste radikale in zmanjšuje možnost poškodb dednih zapisov celic in s tem tudi rakavih obolenj.
(Vir: Sadje - moč naravne hrane, Dario Cortese)

 Lubenica deluje diuretično in je znana hrana  oz. zdravilo za ledvice in za prečiščenje sečnih poti. Zaradi čistilnega delovanja, podobno kot melone, pomaga pri revmatičnih težavah in artritisu, ker pospešuje izločanje sečne kisline iz telesa.

Zanimivost
Tudi lubenična lupina je uporabna: ponekod jo vkuhavajo s sladkorjem, vendar je boljši način  njene porabe sveže stisnjen sok, ki ima izrazito diuretično delovanje in je bogatejši z rudninami kot rožnato meso. Poparek iz posušene lupine pomagapri zdravljenju vnetih ledvic; na Bahamskem otočju v isti namen skuhajo zdrobljene pečke. (Vir: Sadje - moč naravne hrane, Dario Cortese)


Lubenica za lahko poletno malico
Lubenica nasiti, odžeja, očisti in obenem še ohladi, zato si je najboljše privoščiti kar takšno, lahko z žlico  naravnost iz sklede :)) 

Zelo dobra je tudi zmiksana z malo sladkorja ali medu in  ingverjem.

Lubenica z likerjem ali zgoščenim sadnim sokom
Lubenico prerežemo na pol, z žlico izdolbemo  meso in ga v posodi zmešamo s paličnim mešalnikom. Z odstranjevanjem pečk si ne delamo opravka, razen če nas zares motijo. Posodo z lubenično kašo damo v zamrzovalnik in med zmrzovanjem večkrat premešamo, da se ne sprime. Ko je kaša delno zamrznjena  jo naložimo v sklodelice. Po želji dodamo kakšen liker ali prilijemo temno obarvan  sok iz na primer robidnic ali bezga. (Vir: Sadje - moč naravne hrane, Dario Cortese)
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar