21. sep. 2011

O buči hokkaido

Buča hokkaido   Foto: Darko P


Ker nekateri še ne poznate te buče ...
Ko se prvič rokujemo z njo, kaj hitor opazimo, da je njena lupina trda, a postane čisto mehka ko jo malo popečemo ali podušimo. Tudi njen okus bo večino  presenetil. O njej pišejo, da tudi najbolj zadržanim jedcem buč se bo prikupila s svojim specifičnim okusom, ki spominja malo na oreščke, malo na sladkobo.

Bogata je s kalcijem (tako kot vsa zelenjava), magnezijem, fosforjem, kalijem, vitamini A, B in C.   Bolj kot je buča oranžna, več vitamina A ima v sebi.

HOKKAIDO BUČ SE NE LUPI!
Ima prijeten sladek okus, vendar pazite, da je ne prekuhate, saj se ta njen okus drugače izgubi. Narežemo jo na koščke(z lupino) in kuhamo le toliko časa, dokler njena lupina ne postane mehka. Ponavadi je to nekje 20-30 minut v rahlo vreli vodi. Ko je kuhana, z zajemalko poberemo koščke in vodo popijemo ali pa jo imamo za osnovo za zelenjavno juho, peciva ipd. 

Koščke lahko zmečkamo, dodamo malo (rastlinskega) masla in imamo čudovit pire, lahko iz nje naredimo njoke s krompirjem, dodamo koščke k testeninam(v tem primeru ne kuhamo v vodi, ampak kuhamo v ponvi)..

 

Kaj užitnega še  lahko naredim?
Kremna juha
Lazanja iz hokkaidk  (v zadnji oddaji jo je delal Damjan)
Popečena v pečici v sezamovi omaki
Pita iz hokkaido buč
Vegeterijanski bučni golaž

Ni komentarjev:

Objavite komentar