29. avg. 2011

Udeležba na okrogli mizi o prehranski verigi z eko proizvodi

Gornja Radgona, avgust 2011   Foto: Tina g
Dogodku damo dva  plusa, ker ministrstvo vse bolj prepoznava, da tematika ekološkega kmetijstva ni le primerna ob šarlatanskem kotlu tete Pehte  in še en plus za zanimivo  moderatorko.  

Dogodku damo minus za izbiro neprimernega prostora, kjer je bil šunder iz vseh strani.

INTERNET & NARAVA = ZA ISKANJE POTREBNEGA ZNANJA 
Presenetila nas je moderatorka okrogle miza Vida Petrovčič s precej provokativnimi vprašanji, nasmejal pa gospod v zeleni majici s svojimi slikoviti, kratkimi a preciznimi odgovori, v njegovem tipičnem slogu, pač.

Na vprašanje, ki se je nanašalo na pridobivanje potrebnega znanje za gojenje ekološke zelenjave je odgovoril, da ko svetovalna služba molči, vse potrebno najde na internetu, potrditve svojih zaključkov pa poišče na njivah. »Izzivi so,  ko so tudi problemi, ko pa se bodo generacije naučile vse o pridelovanju, pa bodo naši zanamci odšli na Mars iskat nove probleme, nove izzive.« 

Opozoril nas je še,da  tehnologija kmetijstva, ki je trenutno še  najbolj uveljavljena v praksi, obstaja  le kakšnih petdeset, šestdeset let in da so sedaj pokazali nezaželjeni, negativni stranski učinki te kmetijske prakse. Torej, potrebno se je soočiti z NOVIMI IZZIVI  pri pridelovanju hrane. Tema za resnejšo diskusijo na naslednji okrogli mizi? Morda.

Pohvale
Vse pohvale  tudi Žitu, d.d., ki se trudi z odkupovanjem slovenskega ekološkega žita in Marku Slaviču za  promocijo prleških ekoloških kmetij

Nekaj izjav z okrogle mize pa je povzel tudi Dnevnik v prispevku "Kmetijsko-gozdarska zbornica je preveč vezana na državne jasni."

Ni komentarjev:

Objavite komentar