14. jun. 2011

Česnovi pski

Česnovi zvončki, mi jim pravimo pski, so zame res vrhunska specialiteta.

Njihova uporaba je količinsko odvisna od našega okusa, drugače pa je omejena samo z domišljijo.


Pske narežemo na manjše ali večje kolobarje, glede na način uporabe, do zvončka (spodnji del).

Uporabimo ga:
- kot začimbo povsod tam, kjer po navadi uporabljamo česen (solata, radič....). Poiskusite vmešati kakšno žličko drobnih kolobarčkov v krožnik zelenjavne mineštre (enolončnice), pašte (testenine), razne namaze (npr. tunin), riževo solato in podobno.
- Kot sestavina jedi: Uporabimo večje količine. Pski s toplotno obdelavo (kuhanjem ali pečenjem) izgubljajo ostrino. Na žalost se izgublja tudi okus, zato je treba najti neko srednjo pot oz jih kuhati glede na količino in naš okus. Lahko jih dodamo v mineštro kot vsako drugo zelenjavo (po mojem okusu bolj proti koncu kuhanja). Jaz jih obožujem s pečenim mladim krompirčkom (ko je krompirček že iz pečice ga posujte še s sesekljanim petešiljem), v blitvi ali špinači, zelenjavnih polpetih in podobno. Klasika so pski z jajci: Jajca vmešamo na oljčnem olju. Preden popolnoma zakrknejo dodamo pske in spečemo do konca. Njam.

Skratka, uporaba pskov je možna praktično pri vsakem obroku. Sezona pskov je (pre)kratka, zato se jih ne naveličamo.

Lep pozdrav.
Sandi

1 komentar: