Foto: Tina g |
V Lerlercu se dobi marsikaj in zadnjič sem kupila tole zadevo zgoraj. Gre za afriško kumarico ali kiwano (Cucumis metuliferus), ki je navznoter prav strupeno sluzasta, navzven pa izgleda kot vesoljski kokon z bodicami. Sadež oziroma zelenjava po okusu spominja na nekako mešanico med kumarico in kivijem, nekatere tudi na melono. Pravijo, da je njena domovina puščava Kalahari v Afriki, kjer si bušmani svojo žejo gasijo tudi s tem nam manj poznanim sadežem.
Foto: Tina g |
O črnem korenu (Scorzonera hispanica) literature navajajo, da je nekoč bil poznan slovenskim kuharicam. In še več, na naših bolj osvetljenih gozdovih in vlažnih travnikih bojda, da raste tudi samoniklo. (Je potrebno povprašati Cortesota, kje bi ga lahko nabrali v naravi). Korene se navadno pobirajo pozno v jeseni ali zgodaj spomladi, saj tako kot pastinak prenesejo mraz. Kjer zemlja čez zimo ni zmrznjena, lahko korene pozimi sproti izkopavamo.
Korenini daje okus mlečni sok, zato korena ne smemo prelomiti in raniti, sicer se izcedi dragocen mleček. Lahko ga jemo neolupljenega, le s ščetko ga je potrebno dobro oprati. Ker je v njem glikozid inulin (tako kot tudi v topinamburju), ki vsebuje fruktozo, je še posebno primeren za diabetike.
Vsekakor ga bomo posejali, prav tako tudi kozjo brado, ki mu je zelo podobna.
Ni komentarjev:
Objavite komentar