Rdeči radič s pirinim rižem
Potrebujemo:
2 manjši glavi rdečega radiča (Treviso, Palla Rosa, Verona,..)
3 večje čebule,
2 stroka česna,
olje ali kokosovo mast,
skodelico pirinega riža
za mesojede: pršut
začimbe: origano, majaron, timijan, peteršilj, sol, poper, po okusu tudi kurkumo, garam masalo...
Začimbe so lahko tudi v posušeni obliki.
dodatki: oljčno olje ali ekološka sojina omaka (za globalno prehranjevanje :)
Na olju ali masti prepražimo na drobno narezano čebulo, dodamo česen in po okusu kurkumo in garam masalo. Če želite različico z mesom še dodaš pršut. Dodaš narezane glavice rdečega radiča (Treviso, Palla rosso ali Verono) in pražiš še kakšnih 10, 15 min ob dodatku malo vode. Ker se pirin riž kuha precej več časa kot običajen, beli riž, je boljše če se ga posebej skuha v slani vodi in se ga tik pred koncem doda radičevi omaki. Čisto ob koncu dodaš še ostale začimbe po okusu. Jed postrezimo z oljčnim oljem ali s sojino omako, ki naj bo obvezno ekološkega izvora. (Že zaradi tega, da se izognemo uživanju gensko spremenjenih sestavin).
P.s.: Pirin riž lahko dobite tudi pri nas.
Kitajsko zelje s prosom
Potrebujemo:
1 glavo kitajskega zelja ali več manjših,
3 večje čebule,
2 stroka česna,
olje ali kokosovo mast,
skodelico prosa (možne variante:: ajda, pirin riž, qunioa,(žal ne lokalna različica), kus-kus, bulgur,..
začimbe: sol, poper
Na olju ali masti prepražimo na drobno narezano čebulo, nato dodamo česen in narezano kitajsko zelje na manjše trakce. Dodamo malo vode in pustimo, da se kitajc poduši. Čez nekaj minut dodamo proso ali katero koli izmed žitnih variant. Pustimo, da se kaša zgosti, zmehča in prepoji z zeljnim okusom. Ob koncu posolimo, po okusu popopramo in to je to...
---
Ker je bilo tako dobro smo, še preden bi utegnila fotografirati, vse pojedli ;((( Fotografije bodo priložene, ko bom jed še enkrat pripravila in ko bo naš, zdaj že skoraj uradni fotograf partnerskega kmetijstva prišel kaj naokoli ....
Ni komentarjev:
Objavite komentar