17. sep. 2010

Trenutki resnice o visokotehnološki pridelavi hrane


Filma, ki je bil posnet pred petimi leti - We Feed The World si še nisem ogledala (mi je nekako ušel), ampak glede na recenzije je postavljen ob bok obeh vodilnih prehranskih filmov (Hrana,d.d. in Kruh naš vsakdanji), ki te prisilijo, da pogledaš v svoj krožnik, tude če tega ni v tvoji navadi!

Izsek opisa filma:
Kolona tovornjakov odvaža dan ali dva star kruh na odpad ... Količina kruha, ki ga vsak večer na deponije odpeljejo pekarji in trgovci iz Dunaja, bi zadoščala za dnevno oskrbo mesta Graz. Ta prizor iz filma ponazarja neuravnoteženost proizvodnje in distribucije hrane na lokalni in globalni ravni.
Dokumentarni film Erwina Wagenhoferja (Denar sveta grobar) prikazuje, analizira in secira proces proizvodnje hrane od kmeta do trgovine, od Francije do Brazilije. Velike multinacionalne korporacije iz prehranske verige brez milosti izločajo lokalne kmete, ribiče in živinorejce. Pohlep po dobičku uničuje naravne vire in ekološko ravnovesje.
Film si lahko za malo več kot 13 evrov naročite tukaj.

In ker smo ravno pri prehranskih srhljivkah - po mojem mnenju eden izmed najboljših intervjujev nasploh z režiserjem filma Kruh naš vsakdanji z režiserjem Nikolausom Geyrhalterjem pod katerim je podpisana Robertina Šebjanič . Če intervjuja še niste prebrali, si ga lahko sedaj tukaj.

Hmmm, še kar čakamo na produkcijo filma z delavnim naslovom "Jem lokalno", ki bi bil protiutež globalnemu prehranjevanju ... Če ješ lokalno, še nisi mona, ti pa lahko predstavlja velik izziv... :-) Vsak grižljaj je dogodivščina zase! Torej ali vas bomo lahko kmalu povabili v svet podeželja socialne ekonomije in hrane brez kodnih črt?

1 komentar:

  1. Dobri dokumentarci. To bi moralo biti obvezno branje za vse nas, da bi sploh vedeli kaj kupujemo. Sama sem si, preden sem si ogledala te dokumentarce in ko sem kdaj kupila paradižnike, na katerih je pisalo, da so npr. iz Španije, predstavljala kako rastejo nekje v idilični španski vasici pod toplim sončkom... :(. Ja, a žal je resnica drugačna in tudi sadje in zelenjava sta pristala v koncetracijskih taboriščih... Da ne govorimo o piščancih in podobno...

    OdgovoriIzbriši