6. avg. 2010

Korenček v vlogi sladice - korenčkova halva


Foto: D. Plohl

Od:
MojEkoVrt

Ker ravnokar pečem pecivo in torto, kjer je sicer nariban korenček v testu v stranski vlogi, sem se spomnila sladice, kjer korenček odigra glavno zvezdo. Naučila sem se na tečaju Vedske kuhinje. Imenuje se korenčkova halva.

Sestavine:
1,5 kg oranžnega korenja
125 g masla
1/4 l mleka
25 g olupljenih narezanih mandljev
125 g eko sladkorja ali drugega sladila
25 g rozin
kardamom zmlet z lupino v mešalcu za kavo
žafran, 1/2 male sladke smetane

Korenje naribamo na manjše strgalo. Stopimo maslo in pražimo korenje do 10 minut. Nato dodamo mleko, rozine, mandlje, kardamom in žafran. Pokrijemo in kuhamo tako, da se korenje lepo zmehča. Vmes tudi premešamo. Po 10 minutah dodamo še sladko smetano. Kuhamo brez pokrovke še 20 minut. Proti koncu dodamo še sladkor. Halvo serviramo hladno, lahko pa je poljubno oblikujemo v kocke ali v kroglice.

P.s.: Se zavedam, da kardamom in pravi žafran ne rasteta pri nas, ampak sej začimbe zavzamejo zelo malo prostora na ladji :P Sicer pa pravi žafran ni daleč, uspeva v EU!

Ni komentarjev:

Objavite komentar