8. jul. 2010

Povabilo na pripravljanje zelenjavnih prigrizkov

Večkrat v zabojčkih dobite (ali jo še boste dobili) zelenjavo, s katero ne veste točno, kaj početi, kako jo pripraviti ali vam enostavno zmanjka idej za njeno uživanje? Receptov je ogromno tako v kuharskih knjigah kot tudi na internetnih portalih. Pravzaprav jih je z vsakim dnem več, raznolikost naših krožnikov pa se kljub vsemu največkrat ne poveča.

Je že tako, da kar nam je servirano pred nosom, nam najbolj prija, pa še to mora biti pripravljeno ob pravem času ob pravem trenutku za pravo priložnost. Ko nas iznenada preseneti listnati ohrovt, bučka, ki je še ne poznamo, koren pastinaka ali na primer komarček, se lahko hitro znajdemo v zadregi? Kaj naj še naredim s tolikimi kolerabicami? Je možno, da obstaja tolikšna raznolikost zelenjave ene vrste in da je ena boljša za to reč, druga za ono?

Odločili smo se, da bi bilo dobro, da se vam zelenjava v zabojčkih približa tudi z recepti. A ne bomo se samo mi trudili do onemoglosti in kuhali, pekli, cvrli, konzervirali, sušili, zmrzovali, stiskali in kar je še kaj takega, kar se da početi z zelenjavo, ampak bi radi tudi vas, kot drage odjemalce, povabili k soustvarjanju okusnih prigrizkov. Deljenje je zelo plemenita reč, pa čeprav gre le za kuharske namige. Pravijo pa tudi, da kuhamo praktično vse svoje žive dni, zato je delitev receptov zelo priročna zadeva...


Priporočila:
- pri kuhanju naj imajo prednosti lokalna živila, ki uspevajo v našem podnebnem pasu, čeprav se zavedamo, da je to včasih težko ali že skoraj nemogoče ( kaj naj na primer zamenja poper v jedi), kljub temu pa se pogosto prav elegantno najdejo še okusnejše lokalne različice,
- naj izpostavljena zelenjava spregovori čim bolj zase oziroma v spremstvu le nekaterih prijateljic,
- gojena zelenjava se naj občasno druži tudi z njenimi divjimi predstavnicami, tako bo jed pridobivala tudi na hranilni vrednosti,
- štejejo tudi nasveti in recepture, kako čim dlje obdržati obstojnost zelenjave izven njene sezonskosti.
-jedi naj imajo pridih tradicije v moderni izvedbi.


Prepoved:
- v jedeh naj ne bo mesa ali mesnih proizvodov!

Kako sodelovati pri deljenju vaših receptov?
Sodeluje lahko vsak, ki je pripravil okusno jed, kjer odigra zelenjava glavno vlogo in ki smatra, da mu je njegov podvig uspel, obenem pa želi svojo kuharsko skrivnost podelit z ostalimi. Zaželeno je, da pozna naš zelenjavni zabojček, ni pa nobena obveza, da je nanj tudi naročen oziroma da je v sistemu partnerskega kmetovanja.

Na naš naslov mojekovrt@gmail.com pošljite čimbolj natančen opis svojega zelenjavnega prigrizka ali karkoli drugega, kar je povezano s pripravo zelenjave. Za zelenjavno uverturo lahko dodate tudi kratek zelenjavni poduk ali duhovito sporočilce za ostale. Fotografija je zelo, zelo zaželena, saj si je drugače vse skupaj zelo težko predstavljati ... Ne pozabite pripisati vašega imena ali psevdonima. Vse prispele zelenjavne zvarke bomo sproti objavljali na našem blogu MojEkoVrt.blogspot.com. Tako jih bomo lahko na lastni koži preizkusili tudi vsi ostali...

Ob koncu leta bomo vsem sodelujočim pripravili majhno pozornost in med vsemi izžrebali dva nagrajenca, ki bosta prejela unikatno darilce domačih dobrot ali vrečice semen za zelenjavni vrt (možna izbira).


Prisrčno vabljeni k sodelovanju!


P.s.: Tisti, ki ste v sistemu partnerskega kmetovanja boste pri žrebanju sodelovati dvakrat, medtem ko tisti, ki boste na našem blogu le delili svoje kuharske mojstrovine in niste pridruženi v naš sistem tedenskih košaric, boste pri žrebanju sodelovali le enkrat.




Ni komentarjev:

Objavite komentar